Інвентаризація та моніторинг лісів: практична складова наближена до виробничих умов

29 червня 2021 року
     Дистанційний режим навчання спонукав переглянути акценти у теоретичній частині освітнього процесу і адаптуватися до специфіки змішаного графіку навчання. Однак практичне навчання у повній мірі дозволило реалізувати усі плани і задуми для фінального етапу формування навичок та компетенцій у майбутніх фахівців з лісового господарства.

     Пересічним прикладом стало проведення навчальної практики з дисципліни «Інвентаризація та моніторинг лісів», яка має ключову роль для здобувачів вищої освіти за спеціальністю 205 – Лісове господарство в умовах реалізації національної інвентаризації лісів. Практика проводилася на базі ВП НУБіП «Боярська лісова дослідна станція» з метою набуття навичок зі збору польових даних на пробних площах з інвентаризації та моніторингу лісів, а також для отримання досвіду інвентаризації зелених насаджень на базі університетського кампусу НУБіП України.
     На практиці студенти-магістри виконали весь комплекс робіт від пошуку і закріплення мережі вибіркових ділянок інвентаризації лісів з використанням приладів геопозиціювання в лісових умовах до картографування всіх дерев на пробних площах та вимірювання їхніх таксаційних показників.

     Відповідно до програми практики майбутні магістри набули навички використання програмного забезпечення Field-Map для картографування та збору інформації, а також застосування спеціальних лісотаксаційних вимірювальних приладів (мірних вилок, висотомірів, повнотомірів, мірних стрічок), а також безпілотних літальних апаратів для створення ортофотоплану та цифрової моделі висоти крон.

  

 

     Важливою особливістю практики було виконання поставлених навчальних завдань на прикладі дослідної мережі інвентаризаційних кругових пробних площ у лісовому фонді дослідної станції з використанням сучасного вимірювального обладнання для наземних робіт та дистанційного зондування. Методичне забезпечення, організація і технічне забезпечення максимально наблизили навчальну практику до виробничих умов, забезпечили контроль якості навчання та апробацію результатів досліджень.

Андрій Білоус,
завідувач кафедри таксації лісу та лісового менеджменту

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook