Ефективне використання наукового потенціалу – лейтмотив засідання Координаційної ради з питань науково-технічної діяльності

17 червня 2021, 13:02
м. Київ НУБіП України

 

 

15 червня 2021 року відбулося планове засідання Координаційної ради з питань науково-технічної діяльності з насиченим порядком денним. Розпочалось воно з приємних новин про отримання базового фінансування на розвиток наукової діяльності університету на 2021 рік у розмірі 8,8 млн. грн. та вручення нагород.

     Наступним питанням був детальний розгляд стану та перспектив діяльності НДІ лісівництва та декоративного садівництва. Директор НДІ Роман Василишин наголосив, що історія діяльності науково-дослідного інституту, який він очолює вже налічує понад 20 років. Пріоритетними напрямами наукових досліджень вчених НДІ є:

  • відтворення та підвищення продуктивності лісових екосистем на засадах екологічно орієнтованого лісівництва;
  • розробка нормативно-інформаційного забезпечення системи обліку і раціонального використання лісосировинних ресурсів;
  • стале ведення лісового господарства, екосистемні функції та здоров'я лісів;
  • оптимізація структури захисних насаджень лісоаграрних ландшафтів як складової Національної екологічної мережі;
  • моніторинг та охорона лісів від пожеж як основи збереження біорізноманіття та стійкості лісових екосистем;
  • розробка наукових основ комплексного використання та переробки деревних ресурсів України;
  • стале ведення мисливського господарства в умовах вол’єрного та вільного утримання тварин;
  • відновлення садово-паркових об’єктів та формування стійких культурфітоценозів для оздоровлення довкілля та еколого-естетичного поліпшення ландшафту.

     Також Роман Дмитрович детально зупинився на динаміці основних показників наукової діяльності: фінансуванні наукових досліджень, залученні коштів до спеціального фонду, участі у наукових конкурсах, публікаційній активності. Акцентовано у доповіді було приділено увагу підготовці наукових кадрів, взаємодії з органами державної влади та міжнародній кооперації.

  

  

     Активне обговорення результатів наукової діяльності вчених НДІ, у якому брали участь проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Вадим Кондратюк та начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко, стосувалося нерівномірності напруженості кафедр інституту, активізації залучення коштів до спецфонду, а також потужній співпраці зі сферою бізнесу.

     На засіданні заслухали наукову доповідь доктора ветеринарних наук, професора Валерія Ушкалова на тему: «Антибіотикорезистентність мікроорганізмів – сучасний стан та перспективи». Основний меседж виступу стосувався ризиків поширення мікроорганізмів стійких до дії протимікробних препаратів, що загрожують ефективному лікуванню інфекційних хвороб і нівелюють інші досягнення в галузі ветеринарної медицини. У своїй доповіді Валерій Ушкалов окреслив наробки колективу для боротьби з антибіотикорезистентністю, що, сукупно з виконанням заходів Глобального плану дій по боротьбі зі стійкістю до протимікробних препаратів та з Національними стратегіями у цій сфері, сприятимуть стриманню розвитку стійкості мікробів до антибіотиків. Тема доповіді викликала зацікавленість та активне обговорення членами Координаційної ради.

     Детально про отримання базового фінансування та механізми його розподілу доповів начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко. Також, він ознайомив присутніх зі станом підготовки Каталогу розробок та наукових послуг. Володимир Віталійович підкреслив важливість та цінність такої зведеної інформації про висвітлення наукового потенціалу кожного структурного підрозділу для співпраці з бізнесом та популяризації нашого університету.

     Традиційно начальник планово-фінансового відділу НДЧ Світлана Більська довела до відома директорів НДІ та заступників деканів з наукової роботи стан використання бюджетних коштів за результатами виконання НДР та надходження коштів до спеціального фонду за виконання наукових досліджень, міжнародних наукових проектів та надання наукових послуг. До активного обговорення долучились проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Вадим Кондратюк, директор НДІ лісівництва та декоративного садівництва Роман Василишин, директор НДІ здоров’я тварин Дмитро Засєкін та начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко, які внесли ряд слушних пропозицій для оптимізації даного виду діяльності.

     Начальник науково-організаційного відділу НДЧ Вікторія Самсонова представила для обговорення попередні результати підготовки проєктів НДР для участі у конкурсному відборі на 2022 рік. На конкурс цього року колективами вчених було подано 60 проєктів на загальну суму майже 40 млн грн. Наразі триває їх технічна експертиза та доопрацювання. Вікторія Володимирівна окреслила основні помилки, які присутні при оформленні цьогорічних проектів, дала практичні поради для підсилення проєктів середнього рівня.

     Як і зазвичай члени Координаційної ради розглянули та обговорили декілька традиційних питань стосовно затвердження до друку монографій, організації проведення конференцій в університеті та плани роботи Координаційної ради у серпні.


Вікторія Самсонова,
вчений секретар Координаційної ради

 репост: https://nubip.edu.ua/node/94209

 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook