Стартувало наукове онлайн-стажування за напрямом «Менеджмент. Економіка. Фінанси»

13 червня 2021, 15:15

 

 

 За сприяння професора Давиденко Н.М. розпочалося наукове онлайн-стажування викладачів кафедри фінансів та викладачів інших кафедр економічного факультету НУБіП України, інших закладів освіти в Університеті Миколаса Ромеріса (м. Вільнюс).

     На цьому тижні наші викладачі мали змогу прослухати цікаві та змістовні лекції професора Рути Адамониене за темами: Управління конфліктом та подолання стресу; Лідерство і влада в спілкуванні; Ділове спілкування та вирішення проблем.
     За темою лекції «Управління конфліктом та подолання стресу», професор Рута Адамониене зазначила, що керувати співробітниками – складне та важливе завдання кожного керівника. При цьому, конфлікти є неминучою частиною спільної роботи, але важливо, щоб конфлікт не переріс у нескінченну боротьбу. Конфліктна ситуація для людей, які прийшли до неї, неприємна і напружена.
     Жваве обговорення учасниками наукового онлайн-стажування відбулося під час визначення основних принципів подолання конфлікту у науковому колективі.

     Були виокремлені наступні кроки щодо подолання конфлікту:

  1. Чітке сприйняття: необхідно дізнатися, як ви реагуєте на певних людей і ситуації, як ви приймаєте рішення; чи не спотворюється інформація, якою ви володієте, щодо людей у вашому колективі.
  2. Самопізнання: навчіться розпізнавати і розуміти свої почуття, стежити за своїм емоційним станом, брати на себе відповідальність за свої реакції.
  3. Відсторонення і відображення. Подивіться на ситуацію у колективі, у країні, оцініть її очами стороннього спостерігача.
  4. Правильний підхід. Подивіться на конфлікт як на можливість вирішити будь-які проблеми, які виникли.

     Лектор зазначила, що основними напрямками процесу запобігання конфліктам є:

  • створення об'єктивних умов;
  • управління соціальними причинами психологічних конфліктів;
  • блокування особистих причин конфліктів.


     За темою лекції «Лідерство і влада в спілкуванні» була визначена концепція лідерства як діяльність членів групи, для досягнення відповідної мети, в виконанні необхідних завдань, процес залучення, міркувань і впливу, заснованого на вплив авторитету керівництва на членів групи. Професор акцентувала увагу, що творчість викладача-лідера, або керівника компанії, як конкурентна перевага полягає у наступному: успішні творчі рішення і креативність організації є не тільки невід'ємною частиною успіху компанії, колективу, але і основою для довгострокової конкурентної переваги. Фактори, що сприяють творчості особистості наступні: особливості, мотивація, відчуття, що ви можете це зробити. Пані Рутою було зазначено важливість впливу соціального середовища на творчість, що полягає у визначенні рамок політики, можливості для подорожей, навчання, інвестицій.

     У процесі опрацювання теми «Ділове спілкування та вирішення проблем» були визначені організаційні бар'єри для спілкування: структура організації, перезавантаження інформації, складність повідомлення, відносини стану, відсутність довіри, вибір невідповідного каналу зв'язку, фізичні бар'єри.
     На завершення професор Університету Миколаса Ромеріса Рута Адамониене подякувала всім слухачам за онлайн-спілкування, висвітлення кожним своїх позицій, своєї точки зору з різноманітних питань, побажала слухачам групи навчитися управляти конфліктом та вміти подолати стрес. Також вона висловила впевненість, що після опрацювання навчальних матеріалів он-лайн стажування учасники стануть лідерами в родині, колективі, оточенні, не зупиняться на досягненні своїх амбітних цілей та досягнуть творчого успіху у своїй справі.

     Викладачі економічного факультету з нетерпінням будуть очікувати наступних цікавих лекцій та корисного спілкування з професорами одного з найкращих університетів Європейської спільноти. Наукове стажування буде продовжено на наступному тижні, де будуть розглянуті тематики фінансового циклу.

Олена Лемішко,
доцент кафедри фінансів

 

 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook