Всесвітній День молока в рамках проведення навчальної практики на кафедрі технологій виробництва молока та м’яса

1 червня 2021 року
м. Київ

 

1 червня у Всесвітній День молока, тому в рамках проведення навчальної практики для студентів економічного факультету спеціальності «Облік і оподаткування» поряд із технологією виробництва продукції скотарства доцент кафедри Кос Наталія Вікторівна ознайомила студентів з новим чинним стандартом ДСТУ 3662:2018 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови», методами досліджень показників його якості. Зокрема, студентам було продемонстровано визначення якості молока на аналізаторі «Екомілк». Особливо цікавим було для студентів визначати реалізаційну ціну молока за методикою, що враховує вміст жиру та білка в ньому, враховуючи визначені власноруч показники у пробах за допомогою аналізатора. Такі заняття дозволяють не лише інформувати студентів про діяльність пов’язану з виробництвом цієї продукції, а й популяризувати споживання ними молока та молочних продуктів, які є цінними у харчуванні. У багатьох країнах світу вони є одними із основних складових щоденного раціону людей. У середньому молоко містить 3,2 % білка, 3,75 – жиру, 4,9 – вуглеводів і 0,8 % – золи. До його складу також входять вітаміни та інші біологічно активні речовини. Жир молока перетравлюється і засвоюється організмом людини на 96-97 %. Вуглеводи представлені переважно молочним цукром – лактозою, яка добре засвоюється організмом,  надає молоку солодкуватий смак та сприяє розумовому розвитку дітей. Вживання людьми молока і молокопродуктів значно вирішує проблему повноцінного харчового білка. Лише один літр молока приблизно на 80 % забезпечує денну потребу в білку тваринного походження дорослого чоловіка, на 100% потребу в кальції і на 20 % добові витрати енергії.

Отже, у Всесвітній день молока сподіваємося, що Україні вдасться досягти зростаючої тенденції у світі щодо виробництва молока, а студенти у майбутній професійній діяльності завдяки своїм знанням та вмінням зможуть забезпечити високу економічну ефективність його виробництва.

 

Юлія Токар

завідувач лабораторією кафедри

технологій виробництва молока та м’яса


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook