Практичне заняття в Національному ботанічному саду імені М. М. Гришка

25 травня 2021 року
Київ

 У суботу 22 травня в Національному ботанічному саду імені М. М. Гришка відбулось практичне заняття з дисципліни «Декоративні рослини закритого грунту» зі студентами 3 курсу ННІ Лісового і садово-паркового господарства спеціальності «Садово-паркове господарство».
У межах заняття студенти мали змогу ознайомитися з колекціями оранжерейного комплексу ботанічного саду.
В Оранжерейному комплексі представлено експозиції та колекції екзотичних тропічних та субтропічних рослин. Загальна площа оранжерейного комплексу становить понад 2 000 кв.м.

Насамперед відвідали єдину експозицію орхідей в Україні. Загальна її площа – 123,5 кв.м. В експозиційній оранжереї „Орхідаріум” (заг. пл. 113 кв.м.) представлені орхідеї з Південно-Східної Азії, Південної та Центральної Америки, Африки та Австралії. Всього в експозиції представлено біля 80 видів та сортів орхідей. Найбільшою кількістю видів представлені Dendrobium (15 видів), Oncidium (5видів), Calogyne (5 видів). Одночасно в квітучому стані перебувають 15-20 видів орхідей упродовж року. Жовтень-листопад – час масового цвітіння катлей.

Надзвичайний інтерес представляє експозиція тропічних та субтропічних плодових, яка представлена екземплярами цитрусових (лимон, мандарин, апельсин, цитрон), фейхоа, манго, інжир, євгенії, хурма, гранат. Вік багатьох рослин сягає вже майже 50 років. Загальна площа експозиції, включно з експозицією "Кактусів та інших сукулентів" становить 358 кв.м.

Експозиція кактусів та інші сукулентів включає 50 видів кактусів та понад 70 видів сукулентних рослин, що належать до 15 родин. Представлені рослини об’єднані за екологічним принципом. У природі ці види входять до складу рослинних угрупувань аридних зон земної кулі (Центральна та Південна Америка, Південна та Південно-Західна Африка, Мадагаскар). Поряд з кактусами, алое, агавами, хавортіями та молочаями в експозиції особливе місце займають представники мадагаскарської родини Didiereaceae: Alluaudia та Didierea.

Особливо вражаючою стала експозиці тропічних рослин, загальна площа якої становить 456 кв.м. В експозиції, яка побудована на основі ботаніко-географічного принципу можна побачити рослини дощових лісів Південної Америки, Південно-Західної Африки, Південно-Східної Азії, нечисленною групою видів представлена флора субтропічної Австралії. Під час створення експозиції були використані рослини понад 350 видів, що належать до 40 родин. Найбільшою кількістю видів представлені родини Araceae (Ароїдні) – 198 і Bromeliaceae (Бромелієві) – 51. Ароїдні розповсюджені в більшості тропічних та субтропічних районів обох півкуль. Бромелієві належать до числа небагатьох груп рослин, які можна зустріти лише на американському континенті. Незважаючи на те, що значна кількість родин представлена лише кількома видами, студенти змогли побачити рослини, які для багатьох з нас символізують тропіки і є характерним елементом флори і рослинності тропічних країн, – пальми і фікуси.
Колекція пальм нараховує 40 видів і 1 сорт з 24 родів. У колекції є представники: пустинних оазисів – Washingtonia Y.Wendl. – вашингтонія (2 види), Phoenix L. – фінік (З види); Sabal Adans – сабаль (5 видів), Seneroa L. – (1 вид) – типово саванові пальми, що зростають в кампосах; Trachycarpus H.Wendl. – трахікарпус (2 види) представники туманних гірських тропічних лісів; Chamaedorea Willd. – хамедорея (5 видів), Caryota L. – каріота (4 види) – розповсюджені у справжніх вологотропічних лісах.

Звичайно ж не могли не приділити увагу експозиції Азалій та камелій, які не полишають байдужим жодного з відвідувачів. В експозиції представлено 30 сортів азалії та 15 сортів камелії. Загалом колекція азалій та камелій НБС ім. М. М. Гришка за кількістю видів та сортів займає друге місце в Європі. Основу складають сорти азалії індійської, аналогів якої немає в інших ботанічних садах України. У колекції збереглись рослини 25 старих німецьких сортів селекції 20-30 років минулого століття («Professor Walters», «Paul Schaeme», «Adventsglocken», «Concinna», «Apollo», «Celestina»), а також 29 сортів та гібридів, що були створені в Центральному ботанічному саду в 60-70-х рр. Камелія представлена двома видами – камелією японською та камелією олійною. Загальна площа експозиції – 424 кв.м.
У підсумку студенти отримали надзвичайно позитивне враження від відвідування експозицій і висловили своє захоплення чудовим практичним заняттям.
Висловлюємо свою вдячність директору НБС ім. М. М. Гришка, доктору біологічних наук, професору Заіменко Наталії Василівні за надану можливість безкоштовно відвідати колекції ботанічного саду.


 

Вікторія Мельник,
доцент кафедри ландшафтної
архітектури та фітодизайну

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook