XVІI Міжнародна наукова конференція «Раціональне використання енергії в техніці»

19 травня 2021, 10:48
м. Київ НУБіП України

 

 

19 травня 2021 року на базі механіко-технологічного факультету і факультету конструювання та дизайну при безпосередній участі кафедри технічного сервісу та інженерного менеджменту імені М.П. Момотенка була проведена XVІI Міжнародна наукова конференція «Раціональне використання енергії в техніці» з нагоди 90-ї річниці від дня народження Момотенка Миколи Петровича (1931-1981).

     Микола Петрович Момотенко (19 травня 1931, село Сквира, тепер місто Сквирського району Київської області — 13 січня 1981, місто Київ) — український радянський діяч, голова Українського об'єднання Ради Міністрів УРСР «Укрсільгосптехніка», голова Державного комітету УРСР по виробничо-технічному забезпеченню сільського господарства. Депутат Верховної Ради УРСР 8-10-го скликань. Кандидат в члени ЦК КПУ у 1971-1981 р.

     Із вступним словом на конференції виступив ректор університету Станіслав Миколайович Ніколаєнко. Привітавши учасників конференції, Станіслав Миколайович розповів про сьогодення університету, здобутки і плани подальшого розвитку.

     У своїй доповіді Голова Верховної Ради України II і IV скликань Олександр Олександрович Мороз визначив сучасний стан економіки України, засади державного сьогодення і поділився своїм баченням розвитку України.

     Член-кореспондент НААН, професор Дмитро Григорович Войтюк поділився спогадами про значимість М.П. Момотенка в індустріалізацію сільського господарства та у становленні матеріально-технічної бази, на той час факультету механізації сільського господарства Української Ордена Трудового Червоного Прапора сільськогосподарської академії.

     Декан механіко-технологічного факультету В’ячеслав В’ячеславович Братішко зосередив увагу учасників конференції на здобутках факультету за останні роки та вказав на напрямки його подальшого розвитку.

     Соратник М.П. Момотенка, видатний державник Борис Йосипович Кириченко у своїй доповіді розповів учасникам конференції про визначну роль Миколи Петровича у становленні і переозброєнні технічного забезпечення сільського господарства на посадах голови Українського об'єднання Ради Міністрів УРСР «Укрсільгосптехніка» та голови Державного комітету УРСР по виробничо-технічному забезпеченню сільського господарства.

     Петро Миколайович Гавриленко, генеральний директор Богуславської сільгосптехніки, Лауреат державної премії України надав інформацію про здобутки підприємства, поділився своїм баченням щодо розвитку агроінженерії в сучасних умовах.

     Про сучасні тенденції випробування сільськогосподарської техніки надав доповідь директор ДНУ «УкрНДІПВТ імені Леоніда Погорілого», д.т.н., проф., академік НААН Кравчук Володимир Іванович.

     Заступник голови Ліги промисловців і підприємців України Володимир Іванович Саченко розповів учасникам конференції про тенденції відродження сільськогосподарського машинобудування України.

     Депутат Верховної Ради України трьох скликань, голова асоціації аграрних інженерів України Василь Федорович Шпак розповів про співпрацю з Миколою Петровичем, працюючи на посаді головного інженера, а потім генерального директора підприємства ДДЕЗ «Агромаш» «Укрсільгосптехніка».

     Василь Степанович Лукач директор Ніжинського агротехнічного інституту поділився спогадами про навчання в Ніжинському технікумі М.П. Момотенка і надав інформацію про стан і перспективи розвитку НАТІ.

     Генеральний директор ПП з переробки зернових Віктор Антонович Легун поділився своїми спогадами про співпрацю з Миколою Петровичем, його значимим внеском в механізацію сільгоспвиробництва.

     Серед запрошених був присутній випускник факультету механізації УСГА, ректор Київського національного університету технологій та дизайну, професор, доктор економічних наук, академік НАПН України, віце-президент НАПН України, заслужений працівник освіти України, Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Іван Михайлович Грищенко.

     По закінченню пленарної частини, учасники конференції відвідали Байкове кладовище, де вшанували світлу пам'ять Миколи Петровича Момотенка.

Валерій Войтюк
 

 
 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook