Громадські активісти в гостях на кафедрі ландшафтної архітектури та фітодизайну

18 травня 2021 року
Київ

 12 травня 2021 р. на кафедру ландшафтної архітектури та фітодизайну завітала київська екологиня Малко І.В. Пані Інга Малко є очільницею Громадської організації “Старовікові дуби”. Основною метою зазначеної громадської організації є збереження ботанічних пам'яток природи та проведення заходів з їх існування у сприятливих умовах та гарному стані.
Питаннями вивчення та збереження вікових історичних дерев в Україні фахівці НУБіП України, зокрема доцент кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну, к.б.н. Кушнір Анатолій Іванович разом з колегами-однодумцями, студентами-гуртківцями (гурток кафедри ЛАтаФД «Ландшафтне будівництво») займаються протягом 30 років. Такі дослідження сформувалися у Програму “Знамениті та історичні дерева України”.
Результатами своїх багаторічних досліджень і досвідом лікування та оздоровлення вікових історичних дерев фахівці НУБіП України люб’язно поділилися з представницею Громадської організації п. Інгою Малко. Перш за все акцентували увагу на вікове дерево - “Дуб професора Алексєєва”. Дуб зростає біля І навчального корпусу Національного університету біоресурсів і природокористування України по вул. Генерала Родимцева, 19 в Києві. Цей дуб є залишком знаменитих дібров славетного Голосіївського лісу. Таких вікових дубів у Голосієво залишилось мало і вони потребують повсякденної опіки та охорони.
Дуже цікава історія цього старожила Голосієва. Вона пов’язана з діяльністю декана лісоінженерного факультету Київського політехнічного інституту в 20-30 роках ХХ сторіччя професора Алексеєва Євгена Венедиктовича. Під час будівництва нового навчального корпусу в Голосієві, яке в ті далекі роки здійснювалось за допомогою примітивної техніки, будівельникам заважав віковічний дуб, який ріс близько до будівлі, що зводилася. У будівельників з’явилася думка зрубати цього дуба. Звістка про це дійшла до професора Алексєєва Є.В. і він разом з архітектором проекту Дяченком Д.М. терміново прибув до Голосієва й категорично не дозволив рубати це прекрасне дерево.
З тих пір дерево називають “Дуб професора Алексєєва”. Він є справжньою окрасою триповерхової будівлі І навчального корпусу Національного університету біоресурсів і природокористування України. Тут розміщений Навчально-науковий інститут лісового і садово-паркового господарства НУБіП України та ряд інших структурних підрозділів. Перший навчальний корпус є одним з найкрасивіших в НУБіП України, має статус пам’ятки архітектури і охороняється законом.
Під час Великої Вітчизняної Війни цей дуб був сильно пошкоджений від снаряду, який у нього влучив, та від численних пожеж. Але “Дуб професора Алексєєва” вистояв, помолодшав і щоденно радує погляд численних студентів, співробітників та відвідувачів Національного університету біоресурсів і природокористування України.
На даний час “Дуб професора Алексєєва” має висоту біля 23 м, а довжина окружності стовбура на висоті 1,3 м від землі дорівнює 375 см. Дуб має добре розвинену крону, періодично добре плодоносить, а його жолуді використовують для створення нових дібров.
Також звернули увагу на “Дуб академіка Погребняка”. Він зростає у внутрішньому дворі І-го навчального корпусу Університету. У попередні роки були організовані та проведені окремі роботи щодо його лікування та оздоровлення, а також організована територія біля нього. Наразі дерево потребує моніторингу за його станом і продовження заходів щодо його стабілізації методами сучасної арбористики.
У результаті обміну думками домовилися про подальшу творчу співпрацю з питань збереження вікових історичних дерев, як важливого компоненту збереження культурної спадщини України.

 

 

Ольга Суханова,
Анатолій Кушнір,
доценти кафедри ландшафтної
архітектури та фітодизайну

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook