Онлайн-лекція на тему «Введення до вивчення впливу кліматичних змін на сільське господарство в Україні»

12 травня 2021 року

 12.05.2021р. викладачі кафедри економіки прослухали онлайн-лекцію на платформі Zoom на тему «Введення до вивчення впливу кліматичних змін на сільське господарство в Україні», ініційовану Німецько-українським агрополітичний діалогом при Національній асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України «Дорада» за підтримки Федерального Міністерства продовольства та сільського господарства Німеччини. 

Лектор Daniel Muller, економіст і географ з Німеччини, відзначив, що потепління в наш час – не лише природний процес як це було колись, так як відбувається у 10 разів швидше, ніж будь-коли. Все частіше науковці вживають термін «кліматична криза» замість «зміни клімату», щоб підкреслити серйозність цієї проблеми та потребу її вирішувати вже зараз. Кліматична криза – це надмірно стрімка зміна клімату «через» підвищення глобальної середньої температури. Щоб протидіяти кліматичній кризі, слід досягти вуглецевої нейтральності вже 2050 року та адаптуватися до змін клімату.

Клімат часто порівнюють з погодою, але між ними є різниця. Погода змінюється щодня – часом іде дощ, іноді настає спека або мороз. А клімат – це характер погодних умов протягом тривалого періоду для значної території. За всю історію існування Землі клімат змінювався багато разів. Вченим відомо про 7 льодовикових періодів, після яких завжди наступало потепління. Лектор, зокрема, продемострував сценарії зміни клімату при існуючих тенденціях, зазначив, що надзвичайно стрімкими темпами відбувається танення льодовиків, підвищення середньодобових температур, а людство все частіше стикається з екстремальними погодними умовами.

Також лектор приділив значну увагу питанню щодо того як зміни клімату впливають на сільськогосподарське виробництво і на врожайність культур, зокрема. Якщо не відбудеться ніяких змін, у найближчому часі буде спостерігатися все більше негативних ефектів у сільськогосподарському виробництві, у першу чергу через посухи в регіонах, які є найбільшими виробниками зернових нині. Останнє, передусім, може позначитися на харчовій безпеці людства.
 
  
 
Окрема частина лекція була присвячена потенційному впливу змін клімату на сільське господарство України. Так як наша держава є одним із найбільших виробників сільськогосподарських культур, екстремальні погодні умови як взимку, так і влітку, зумовлюють необхідність подальших досліджень щодо оптимізації процесів господарювання в умовах кліматичної кризи.
 
 
 Підводячи підсумок, лектор зазначив, що у цілому вплив кліматичної кризи є дуже фундаментальним як в Україні, так і в усьому світі, у звязку з чим потрібно бути готовими до волатильності врожаїв і цін на сільськогосподарську продукцію та, відповідно, напрацьовувати адаптаційні стратегії. При цьому необхідним є впровадження низки заходів − змінювати практику управління, яка буде адаптованою до високих температур, переходити до інших культур – стресостійких і посухостійких, розвивати селекцію та системи раннього попередження про зміну погодних умов, працювати над підвищенням ефективності використання води тощо.
 
 
 
 
У цілому лекція була дуже актуальною, інформативною та візуалізованою.
 
Доцент Тетяна Мірзоєва.
 
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook