Висновки з весняного циклу гостьових лекцій на кафедрі фінансів

3 травня 2021, 12:03
  Економічний факультет Національного університету біоресурсів і природокористування України всебічно підтримує Концепцію підготовки фахівців за дуальною формою здобуття освіти і налагоджує зв’язки між навчальним закладом та потенційними роботодавцями.
 Зок
рема, як зазначила завідувачка кафедри Надія Давиденко  на кафедрі фінансів продовжується цикл гостьових лекцій (URL: https://nubip.edu.ua/node/84757), адже запрошення до співпраці керівників державних установ і комерційних організацій є одним із елементів підвищення якості підготовки кваліфікованих кадрів зі спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування».


  У межах вивчення дисциплін «Фінанси» (бакалаврат) та «Фінансова безпека держави» (магістратура) 8 квітня 2021 року перед студентами та аспірантами виступив к.е.н. Апальков Сергій Сергійович – засновник та CEO консалтингової компанії «BFC», директор з розвитку компанії на зовнішніх ринках (CIDO) GST Group з лекцією на тему «Ризики експортно-імпортних операцій для національної економіки в умовах пандемії».
  Студентська спільнота аспіранти та гості були ознайомлені з сучасною динамікою світових обсягів експортно-імпортних транзакцій, з перевагами та недоліками експортної діяльності.
 Спікер торкнувся актуальних тем падіння споживання, зупинки промислового виробництва, розірвання логістичних ланцюгів, та інших економічних наслідків пандемії COVID-19. Студенти мали можливість задавати питання та отримувати відповіді безпосередньо у Zoom-ефірі.
  Значна сировинна спрямованість українського експорту та суттєва залежність вітчизняних підприємств від зовнішнього ринку збуту обумовили залежність обсягу надходження валютних ресурсів від зовнішніх цінових коливань. І у 2020 році експорт товарів і послуг по відношенню до 2019 року скоротився на 5 млрд дол. США.
 Падіння світової торгівлі товарами стало першим за останнє десятиріччя – з часів світової фінансової кризи 2008-2009 років. СОТ продемонструвала це індексом ділової активності Purchasing Managers’ Indices (PMI). Базовий рівень індексу знаходиться на позначці 50, але у квітні 2020 року він впав до 27,1. Тобто значно зменшилися нові експортні замовлення. Втім є одна сфера, якій пандемія не завадила розширюватися. Це IT-послуги, попит на які зріс через збільшення кількості людей, які працюють віддалено.
  У безпечному дистанційному режимі проводяться і заняття на економічному факультеті. Інформаційна складова завжди була важливим чинником освітнього процесу, тому пропонуємо відвідати корисні посилання від Сергія Апалькова, а саме: https://www.emis.com, https://www.euromoney.com, https://www.trademap.org, для зібрання статистичних даних і поглибленого вивчення фінансових дисциплін.
   16 квітня 2021 р. в рамках вивчення дисциплін «Місцеві фінанси» та «Проектне фінансування» на кафедрі фінансів відбулася гостьова лекція Малько Нелі Борисівнивиконавчого директора Асоціації органів місцевого самоврядування Чернівецькою області «Агенція розвитку громад Буковини».


  На якій лектор розглянула особливості формування бюджету громади, порядок надходжень і видатків бюджету та роль місцевого самоврядування у розвитку громади. Неля Малько закцентувала увагу з погляду потреб громади, а саме надання послуг мешканцям громади: адміністративних, медичних, освітніх та соціальних. А також задоволення потреб мешканців громади у створенні нових робочих місць, доступність та якість наданих послуг.

  Традиційне наповнення бюджету громади, зазначила лектор, відбувається за рахунок податкових і неподаткових платежів, субвенцій. Таке фінансування не задовольняє потреби громади, а тому вкрай необхідне додаткове залучення альтернативних джерел фінансування. А саме за рахунок платних послуг, кошти міжнародної технічної допомоги, інші грантові ресурси а також кошти державного бюджету за рахунок Державного фонду регіонального розвитку, Українського культурного фонду і соціально-економічні субвенції.
  Для залучення додаткових коштів на розвиток громади від міжнародних організацій, грантових ресурсів необхідно в першу чергу, зазначила лектор, фінансове обґрунтування потреб громади. Тобто спочатку необхідно розробити інвестиційну пропозицію, за результатами якої розробляється і ухвалюється інвестиційний проект. Це стосується також і для фінансування з Державного фонду регіонального розвитку. Саме за грамотно розробленими інвестиційними проектами виділяються кошти для фінансування громади.
   Неля Борисівна поділилась практичним досвідом щодо залучення грантових коштів для громад Асоціації органів місцевого самоврядування, яка була створена у 2016 році і на даний час до неї входить 15 громад Чернівецької області. Залучення такого фінансування потребує знань і вмінь цільового використання отриманих коштів, оформлення звітної документації. На даних етапах на сьогодні гострою постає проблема, щодо браку спеціалістів в даній галузі, які б займалися документальним оформленням та супроводом даних проектів, а також вели переговори з іноземними донорами.
  Лектор продемонструвала завершені успішні проекти Чернівецької області за рахунок міжнародно-технічної допомоги, грантів, в результаті яких були створені нові робочі місця, збільшились надходження до місцевого бюджетів, покращилось життя і відпочинок жителів громади. Неля Борисівна наголосила, що місцевим органам влади на сьогодні вкрай необхідно залучати для співпраці випускників вузів починаючи ще з періоду навчання і проходження практики. Тобто має бути тісна співпраця з вищими навчальними закладами, а тому Асоціація органів місцевого самоврядування Чернівецькою області «Агенція розвитку громад Буковини» готова до такої співпраці.
  На завершення лекції, Неля Малько побажала нашим студентам успішного навчання в період карантину, а також активно долучатись до життя і розвитку громад у своїй місцевості.
  В рамках вивчення дисципліни «Податкова система» 30 квітня 2021 року було проведено лекцію на тему «Податкове адміністрування юридичних осіб» Начальником управління податкового адміністрування юридичних осіб Головного управління ДПС у м.Києві Халіцькою Оленою Миколаївною.

  Свою розповідь Олена Миколаївна розпочала з аналізу податкових надходжень до Державного бюджету України і зазначила, що податки які сплачують юридичні особи є одним з основних джерел наповнення бюджету. «Обчислювати і сплачувати податки обов’язок кожного громадянина, а тому адміністрування податків це важливе питання як для бізнесу, так і для громадян. Ми живемо в епоху стрімких змін, які впливають і на податкове законодавство, тому важко не помітити, що від початку 2015 року «зона охоплення» питань, які перевіряються камерально, поступово розширювалася» - зазначила спікер.

  Олена Миколаївна розповіла про види камеральних перевірок, особливості їх проведення, а також про джерела інформації, яка під час їх проведення використовується. Зокрема, дані таких систем, як Єдиний реєстр податкових накладних (ЄРПН), Система електронного адміністрування (СЕА), Система моніторингу критеріїв оцінки ризиків (СМКОР – блокування податкових накладних) та багато інших. Значна увага розмірам штрафних санкцій та особливостям їх застосування під час пандемії Covid-19.

  На завершення доповідач відмітила, що в сучасних умовах на перше місце виходить податковий комплаєнс, комплекс мотивів та стимулів платників, які спонукають їх дотримуватися вимог податкового законодавства та сплачувати податки, збори, платежі. Результатом цих заходів є підвищення рівня добровільної сплати. Зокрема спікером було відмічено, що рівень добровільної сплати податків і зборів у столиці досить високий і складає 98%.

  Усвідомлення платниками податків необхідності своєчасної та повної сплати податків є однією з умов зміцнення економіки держави і добробуту кожної людини.
  Тема викликала у студентів та аспірантів велику зацікавленість та значну кількість питань на які вони змогли отримати вичерпні відповіді!
  Завідувачка та колектив кафедри фінансів д.е.н., професор Давиденко Надія Миколаївна  забезпечують якісну підготовку здобувачів вищої освіти та поширюють можливості практичного застосування компетентностей з їхньою адаптацією до умов реальної професійної діяльності.
 
Зоя Тітенко,
доцент кафедри фінансів

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook