Представники кафедри ТІДП взяли участь у роботі міжнародної наукової конференції «Значення конституції в історії Польщі та світу» (м.Люблін, Польща)

23 квітня 2021 року

 

 

Наукова весна видалася плідною на наукові заходи, які проводяться як національному, так  і міжнародному рівні. Тематика таких зустрічей є різною, але питання, які там порушуються, є цікавими, а результати цінними для подальшої роботи.

 

22 квітня 2021 р. представниці кафедри теорії та історії держави і права Віра Качур та Людмила Протосавіцька взяли участь у роботі Міжнародної наукової конференції «Значення конституції в історії Польщі та світу», що відбулася у змішаному форматі в Люблінському католицькому університеті імені І.Павла ІІ (м.Люблін, Польща), на якій представили історико-правової напрацювання кафедри.

 

Тематика цієї конференції є знаковою для історії Польщі. Цьогоріч вона відзначає два ювілеї: 230-річчя прийняття Конституції 3 травня 1791 р. та 100-річний ювілей Конституції 17 березня 1921 р. Тому організатори конференції зачепили різні питання, що стосувалися становлення та розвитку конституціоналізму як у польській, так світовій історії (з програмою конференції можна ознайомитися за покликанням). Цікаво, що в роботі конференції взяв участь Міністр освіти і науки Польщі Пшемислав Чарнек, який виступив з доповіддю «Березнева конституція у публікаціях проф.Едварда Дубановича – від співавтора до критика».

 

Віра Качур розкрила головні положення «Ustawa rządowa» 1791 р., що мали значення для формування фундаментальних цінностей європейської правової культури. Зокрема вказала, що цей акт є прикладом якогось дивного симбіозу традицій та новацій. Адже, утверджуючи прогресивні ціннісні положення про патріотизм, релігійну толерантність, народ, територіальну цілісність, свободу, принцип суверенності народу, принцип розподілу влад, політичну відповідальність, принцип народного представництва, принцип більшості, вона водночас зберегла консервативні (традиційні) станові привілеї та інститут залежних селян. 

 

Не менш цікавою була доповідь Людмили Протосавіцької про ліберально-демократичні цінності Конституції 17 березня 1921 р.

 

Такі наукові зустрічі сприяють міжнародній співпраці, науковому обміну думками, підкреслюють необхідність проведення історико-правових досліджень як необхідної складової формування правової культури юриста-правника, особистості, посадових осіб та суспільства загалом.

 

Віра Качур,

завідувачка кафедри теорії та історії держави і права

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook