Популяризуємо фінансову грамотність як ключову компетенцію людини в сучасному світі

23 квітня 2021 року
«Проблема в тому, що,
не ризикуючи,
ми ризикуємо
в сто разів більше»
Марк Аврелій
 
   У межах приєднання економічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України до Всеукраїнського проєкту «Фінансова грамотність населення» завідувачкою кафедри фінансів д.е.н., проф. Давиденко Надією Миколаївною 9 березня 2021 року був підписаний Меморандум про співпрацю кафедри фінансів з ГО «Ротарі Клуб Київ Інтернешенал» (URL: https://nubip.edu.ua/node/88314).
   Не дивлячись на столичний локдаун, тренери Ротарі Клубу проводять регулярні он-лайн зустрічі з учасниками спільноти для поглиблення знань у сфері фінансової грамотності. 12-13 квітня на таких семінарах побувала доцент кафедри фінансів, к.е.н. Сова Олена Юріївна.
 До введення новачків у курс справ приступила координатор волонтерського проєкту Анастасія Долгозвяга. Присутнім була подана інформаційна довідка про фінансову грамотність та фінансову поведінку, продемонстрований квадрант грошового потоку із книги Роберта Кіосакі, прозвучала настанова на корисні інсайти, адже мета отримання навичок у грі «Cash Flow» ‒ це користування ними у повсякденному житті.
   Тренерка Ротарі Клубу Вікторія Ролік констатувала факт, що за дослідженням USAID «Трансформація фінансового сектору» ‒ індекс фінансової грамотності в Україні складає лише 55%. Для виправлення цієї невтішної ситуації потрібно поширювати серед населення знання про ведення, облік та планування приватних фінансів, про використання інструментів захисту заощаджень та управління інвестиціями. І головне – укорінювати в свідомості індивідуумів фінансове мислення як стратегічний курс на стабільне збагачення.
  Аудиторії були нагадані три техніки формування та розподілу особистого бюджету: «Золоте правило бюджету», «Модель шести глечиків», «Метод чотирьох конвертів». Вони покликані допомогти людині грамотно підходити до планування фінансів.
 
 
 
   Олексій Рогозін ‒ дипломований незалежний фінансовий консультант – запропонував присутнім розібратися в поняттях «цінність», «вартість», «доходність»; віднести певні фінансові категорії до «активу» та «пасиву». І ‒ здивуватися, скільки «непрацюючих речей» кожен має!
   «Cash Flow» – фінансова гра більш освітнього спрямування, ніж розважального. Наприклад, гравцям доведеться заповнювати фінансовий звіт. Навички, отримані під час гри, стануть в нагоді в реальності: і в побутових фінансових питаннях, і в бізнесі. Приємна, дружня, затишна атмосфера супроводжує кожну гру, а динаміки та емоцій вистачає на усіх!
   Граючи в «Cash Flow», ви навчитеся самостійно контролювати гроші і не боятися впливу зовнішніх обставин на свої доходи. Адже гра імітує навіть складні економічні умови. Завдання ‒ розпорядитися інвестиціями таким чином, щоб пасивний дохід перевищував витрати.
   Більш вдалого місця для навчання фінансовій грамотності, ніж кафедра фінансів, і не вигадати. Отже, всіх охочих здобути та підвищити свою обізнаність у фінансовому просторі будемо чекати в корпусі економічного факультету НУБіП України на навчанні за освітніми програмами «Фінанси і кредит» та «Корпоративні фінанси»!
 
 
Олена Сова,
доцент кафедри фінансів
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook