НАША СТУДЕНТКА НОВАЧОК НАТАЛЯ – ПЕРЕМОЖНИЦЯ КОНКУРСУ

15 березня 2021 року
м. Ніжин

  У лютому студенти в рамках дисципліни «Дизайн ландшафту» прийняли участь у конкурсі з розробки скверу «Пам’яті героїв Крут» (у пам’ять події 29.01.1918 р.) у м. Ніжині, оголошеному працівниками ДП «Ніжинське ЛГ». Об’єкт планується створити навколо існуючого пам’ятника у вигляді дерев’яного хреста. Складність проектування полягала в обмеженості ділянки, наявності звичних стежок, до яких слід було інтегрувати проектні рішення, наявності підводу газопостачання, близького розташування житлових будинків і проїжджої частини, визначеним асортиментом рослин та обмеженістю площі майбутнього скверу.
  Слід відмітити фаховість виконання конкурсних робіт такими студентами, як Іващик Уляна, Волощенко Саша, Карпенко Ліза, але беззаперечним переможцем і на думку студентів і, що приємно, на думку засновників конкурсу, стала Новачок Наталя. Надаємо його короткий опис.
  Сквер проектувався як меморіальний за призначенням та малий за розміром. Центром композиції є існуючий пам’ятник у вигляді дерев’яного хреста (рис. 1).

 

Рис. 1. Композиційний центр скверу


  Парадний вхід запропоновано вимостити тротуарною плиткою та прикрасити двома рабатками гвоздик червоного та білого сортів, що повторюють символіку партеру навколо хреста (рис. 2).

 

Рис. 2. Парадний вхід скверу


  З обох боків парадної частини планується висадити щільні групи з представників виду ялівець козацький та ялівець скельний, що по периметру обмежуватиметься бетонними підпірними стінами та живоплотами середньої висоти з самшиту вічнозеленого. Підпірні стінки планується оснастити дерев’яними лавами для короткотривалого відпочинку відвідувачів.   Таким чином, створюється затишне та екологічно комфортне місце тихого відпочинку, декоративність якого підтримується протягом всього року.
  Наявну грунтову доріжку планується оформити за допомогою бетонних плит, що створить плавний перехід від регулярної та урочистої парадної частини до пейзажної частини скверу, яка виконує роль фону для парадної частини. На ній планується посадка трьох екземплярів ялини європейської та одного катальпи чудової. Рухаючись по доріжці, перехожі зможуть і не забувати про події під Крутами, й насолоджуватися краєвидами протягом усього року (рис. 3).

 

Рис. 3. Пейзажна частина скверу


  Для комфортного перебування та пересування по території майбутнього скверу заплановано влаштувати 5 ліхтарів середньої висоти, а для попередження засмічення території – встановити сміттєзбірник.
  Вітаємо переможницю!

Ольга Зібцева,

доцент кафедри ландшафтної

архітектури та фітодизайну




 

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook