На засіданні разової спеціалізованої вченої ради відбувся прилюдний захист дисертації Чебан Ірини Вікторівни

1 лютого 2021 року
НУБіП України

    29.01.2021 року на засіданні разової спеціалізованої вченої ради ДФ 26.004.008 відбувся прилюдний захист дисертації Чебан Ірини Вікторівни на тему: «Формування ринку біоенергії в Україні», поданої на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань 05 «Соціальні та поведінкові науки» за спеціальністю 051 «Економіка».

    Науковий керівник – доктор економічних наук, професор Діброва Анатолій Дмитрович, декан економічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України Міністерства освіти і науки України.
    Голова ради – доктор економічних наук, професор Талавиря Микола Петрович, директор Науково-дослідного інституту економіки і менеджменту, завідувач кафедри економічної теорії Національного університету біоресурсів і природокористування України Міністерства освіти і науки України.
    Рецензент – доктор економічних наук, доцент Бутенко Віра Михайлівна, доцент кафедри економічної теорії Національного університету біоресурсів і природокористування України Міністерства освіти і науки України.
    Рецензент – доктор економічних наук, доцент Гальчинська Юлія Миколаївна, доцент кафедри маркетингу та міжнародної торгівлі Національного університету біоресурсів і природокористування України Міністерства освіти і науки України.
    Опонент – доктор економічних наук, професор Красноруцький Олексій Олександрович, професор кафедри організації виробництва, бізнесу та менеджменту Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка Міністерства освіти і науки України.
    Опонент – кандидат економічних наук, старший дослідник Трипольська Галина Сергіївна, старший науковий співробітник сектору прогнозування розвитку паливно-енергетичного комплексу відділу секторальних прогнозів та кон’юнктури ринків Державної установи «Інститут економіки та прогнозування НАН України».

      Для України формування та розвиток ринку біоенергії має вагоме народногосподарське значення насамперед для забезпечення енергетичної безпеки держави, диверсифікації національного виробництва, покращення екології міст, зменшення залежності від імпортованих енергоносіїв, зниження рівня викидів парникових газів, надійності постачання та збалансованого розвитку вітчизняного аграрного сектору економіки, створення додаткових робочих місць на селі, підвищення ефективності виробництва та добробуту населення. Враховуючи зазначене, пошук нових теоретико-методологічних та практичних рекомендацій щодо формування ринку біоенергії в Україні зумовив актуальність теми дисертаційної роботи, її мету та структурну побудову.
     Дисертаційне дослідження присвячено поглибленню теоретико-методологічного обґрунтування та розробленню практичних рекомендацій щодо формування і функціонування ринку біоенергії в Україні, з акцентом на ринок рідкого біопалива в умовах нестабільного розвитку ринку традиційних ресурсів та виконання Україною взятих на себе зобов’язань щодо відновлюваної енергетики.

    На засіданні разової спеціалізованої вченої ради були присутні 5 членів, відповідно до затвердженого складу у повному обсязі, гарант освітньої програми 051 «Економіка», д.е.н, професор кафедри економічної теорії, Байдала Вікторія Володимирівна, та члени кафедри глобальної економіки.


    Зміст дисертації викликав інтерес членів засідання разової спеціалізованої вченої ради, захист відбувався в товариській, принциповій і діловій атмосфері.
    Здобувачу було задано ряд питань, пов’язаних з: розробленою автором розширеною класифікацією ринків з виділенням окремого ринку - ринку біоенергії; розробленими рівняннями для моделювання ринку біопалива за допомогою економетричної, динамічної моделі часткової рівноваги AGMEMOD; перевагами моделі AGMEMOD; формалізацією сценаріїв розвитку ринку рідкого біопалива; відкриттям ринку землі в Україні та його вплив на бізнес-модель учасників ринку біоенергії; введенням критеріїв сталості (sustainabilitу) та відношення автора дисертаційного дослідження до них; потенціалом України щодо вирощування культур, з яких можна виготовляти біопаливо; передумовами розвитку ринку біоенергії, в цілому, та ринку біопалива, зокрема, в Україні; застосуванням інструментів державного регулювання для стимулювання розвитку ринку біопалива в Україні на короткострокову перспективу.
    Активну участь в обговоренні взяли усі члени спеціалізованої вченої ради.

    Крім того, здобувачем було надано відповіді на зауваження та пропозиції на відгуки дисертаційної роботи офіційних опонентів та ті, які надійшли до спеціалізованої вченої ради від: Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Поліського національного університету та ННЦ «Інститут аграрної економіки». 

    За результатами представленої доповіді спеціалізована вчена рада ДФ 26.004.008 Національного університету біоресурсів і природокористування України, м. Київ, прийняла рішення про присудження Чебан Ірині Вікторівні ступеня доктора філософії з галузі знань 05 «Соціальні та поведінкові науки» на підставі прилюдного захисту дисертації «Формування ринку біоенергії в Україні» за спеціальністю 051 «Економіка» «29» січня 2021 року.

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook