30 листопада - всесвітній День домашніх тварин

30 листопада 2020 року

 «Ми у відповіді за тих, кого приручили»
Антуан Де Сент-Екзюпері

     Щороку 30 листопада у багатьох країнах відзначається Всесвітній день домашніх тварин. Ідея про його заснування була озвучена на Міжнародному конгресі прибічників руху в захист природи, що проходив у Флоренції в 1931 році. Метою свята є виховання у людей почуття відповідальності за все живе на планеті,у тому числі і за домашніх тварин.

 

   З давніх часів людина приручає тварин, дружить з ними і багато чому у них навчається. Образи братів наших менших часто використовуються в різних областях мистецтва. Тварин залучають до лікування хворих і навчання дітей. Все це говорить про те, що чотириногі друзі завжди робили великий вплив на наше життя. Погодьтесь, зв’язок, що виникає між людиною і його улюбленцем унікальний. Протягом останнього двадцятиріччя вчені все сильніше переконуються у справедливості твердження «домашні тварини приносять щастя». Як показали наукові дослідження, домашні улюбленці сприяють виникненню загального відчуття благополуччя, будучи свого роду легкими ліками, які запобігають нездужанню і поганому настрою. Адже щасливі люди, як правило, здорові.

    

    На початку 90-х років минулого століття група дослідників з Кембриджського університету виявила, що у тих, хто обзаводиться домашніми тваринами, всього за місяць поліпшується стан здоров’я. Ці позитивні зміни продовжували зберігатися протягом 10 місяців дослідження. Було помічено,що господарі домашніх тварин рідше страждають на захворювання або від головного болю. Пізніше було виявлено, що чоловіки-власники кішок або собак мають більш рівний пульс і стабільний тиск, ніж ті, хто ще не обзавівся вихованцем. Це говорить про те, що домашня тварина може не лише стати вірним другом, але і в багатьох аспектах підвищити якість життя господаря. Наукові дослідження,що проводились в Канаді та Австралії показали, що домашні тварини можуть надати реальну допомогу в підтримці здоров’я. Як з’ясувалось, власники тварин звертаються до лікарів не так часто, як інші.

      Домашні тварини – відмінні компаньйони для літніх людей. Якщо літня людина заводить чотириногого друга, йому доводиться частіше виходити з дому, щоб купувати корм і вигулювати вихованця на свіжому повітрі. Невелика активність у зрілому віці просто необхідна для тонусу і гарного самопочуття. Крім того, щоденні обов’язки, почуття відповідальності і самореалізація в турботі про вихованця - сенс життя багатьох людей літнього віку. Саме вони допомагають впоратися з депресією і самотністю.

Ліпніцька Наталія
Студентка 4 курсу 2 групи
Спеціальність «Технологія виробництва і
Переробки продукції тваринництва»

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook