21 листопада – Всесвітній день телебачення (World Television Day)

21 листопада 2020 року

     17 грудня 1996 Генеральна Асамблея проголосила 21 листопада Всесвітнім днем телебачення в ознаменування дати проведення першого Всесвітнього телевізійного форуму в Організації Об'єднаних Націй. Усім країнам було запропоновано відзначати цей день, обмінюючись телевізійними передачами та програмами про соціальний і економічний розвиток, мир і безпеку, а також поглиблювати культурний і міжнаціональний обмін.

   Життя сучасної людини неможливо уявити без телебачення, яке відкрило нову епоху в історії людства та стало найважливішим поштовхом для виникнення масової культури, естради й відео мистецтва і навіть пересічних творів літератури. Серед усіх інших засобів інформації воно є найлегшим для сприйняття людиною. Сьогодні телебачення часто використовують як інструмент впливу на громадську свідомість, як засіб насадження певних політичних переконань, як елемент пропаганди. Сучасна людина не може уявити свого життя без цього засобу масової комунікації. Завдяки йому світ став персоніфікованим, люди почали отримувати конкретну інформацію про те, що, де і як відбувається, незалежно від графічного розташування та відстані від об’єкту події. Людина стає «дистанційним» свідком подій, що відбуваються, вникає в їх історію та процес.


   Історія телебачення знає різні приклади, аналізуючи які однозначно можна зробити висновок, що моральність і об’єктивність, поряд з широким інформаційним потоком, активно сприяє стабільності і благополуччю в будь-якому суспільстві. Відповідальне ставлення до пропонованого матеріалу зміцнює добросусідські відносини, розвиває культурні традиції і збагачує ментальний кругозір.

     Телевізійники сприймають життя через об’єктиви камер, вони завжди в центрі подій, а завдяки їм і ми в курсі всього, що відбувається в світі. Вони присвячують роботі будні, вихідні, а часом й ночі. І це не тільки ведучі та журналісти, а й водії та режисери, оператори та монтажери, які лишаються за кадром, але їхня робота не менш важлива.
                                                                  Цікаві факти про телебачення
    1. Історія українського телебачення розпочалась 1951 р. у Харкові, коли група радіоаматорів під керівництвом В. Вовчанка розпочала перші телевізійні пересилання за електронною системою з високою чіткістю зображення.
    2. Київську телевежу вважають найвищою ґратчастою спорудою в світі – 380 метрів та 24 поверхи. Унікальність її конструкції в тому, що під час монтажу не використовувалися болти або заклепки – всі з’єднання виконані електрозварюванням.
   3. В епоху чорно-білого телебачення дикторів фарбували зеленими рум’янами і помадою, бо в камерах часто застосовувалися червоні фільтри – і губи на екранах телевізорів виглядали блідими.
   4. Найбільшими телеманами вважають японців – вони проводять перед екранами телевізорів близько дев’яти години на день.
    5. До речі, найдовшим серіалом була не Санта-Барбара, а Дороговказне світло. Він занесений до Книги рекордів Гіннеса як найтриваліший фільм на телебаченні. На ТБ він вийшов у 1952 році і проіснував до 2009 року. Всього було показано 15 763 серії.

     Всесвітній день телебачення – гарний привід відволіктися від метушні й провести вечір за переглядом улюбленої програми. І нехай винуватці торжества не відчувають нестачі в ідеях і завжди знаходять, чим нас захопити та здивувати.

Ганна Бурлик, Юлія Кліщова
студентки 4 курсу 2 групи,
спеціальність «Технологія виробництва і
переробки продукції тваринництва»

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook