Хелловін 2020: коли і як святкують

26 жовтня 2020 року

     Хелловін – сучасне свято, що відзначається щорічно 31 жовтня, цього року святкується у суботу. Найбільшу популярність свято має за кордоном, яскраво і пишно святкується у Великобританії, США, Канаді, Ірландії і дещо скромніше в інших країнах.

    Перші згадки про Хелловін припадають ще на XVI століття, оскільки його прообраз – язичницьке свято Самайн, яке асоціювалося зі смертю, потойбічним і надприродним, відзначалося ще кельтами. Потім Самайн стали відзначати в усіх країнах Британських островів. У XIX-XX століттях свято поступово відмирає, йому на зміну приходить більш сучасне свято – Хелловін, що традиційно вважається Днем усіх Святих.
      Легенда згадує хитрого грішника Джека, якого не прийняли ні в пекло, ні в рай і він поневірявся на землі з пекельним вогнем в руках. Для того щоб полум'я не згасло, Джек використовував гарбуз, як ліхтар, який став згодом символом свята. На овочеві вирізують моторошну пику або виготовляють з гарбуза ліхтар Джека. За переказами, він допомагає душам знайти дорогу в тому світі. Зараз вважається, що він відганяє злих духів від будинку. Квартири також прикрашають іншою зловісною символікою – штучною павутиною, котлами, фігурками відьом, привидів та вампірів. Традиційні кольори на Хелловін – помаранчевий і чорний. Вони символізують перехід тепла до холоду.
      Існує багато символів цього свята, але найулюбленішими є костюми. Вперше носіння маскарадних костюмів на Хелловін зареєстровано в 1895 році в Шотландії - тоді діти в масках і карнавальних костюмах ходили від хати до хати і отримували солодощі та гроші. Основна тема костюмів до свята – це різна нечисть або надприродні персонажі, хоча зараз популярні і костюми супергероїв або будь-яких відомих персонажів масової культури.
     Все більшої популярності набуває грим. Кожен рік фанати найстрашнішого свята року ламають голову над тим, який обрати грим на Хелловін, щоб виділитися з натовпу і запам'ятатися оточуючим. Він може бути самим різноманітним – страшним, прекрасним, незвичайним. Зазвичай ідеї беруть з фільмів жаху, вибираючи серед усіх самий популярний та моторошний, цікаво, що тематика гриму кожного року змінюється та майже не повторюється.

   У нашому університеті також кожного року відзначається свято Хелловіна. Це визначне та незабутнє дійство з різноманітними декораціями, яке святкується з конкурсами, веселощами та танцями. Молодь придумує дивовижні образи та весело проводить час. Студенти нашого курсу також кожного року підтримують тематику Хелловіна та закликають інших святкувати це «моторошне» свято.

Сальник Олена
студентка 4 курсу 2 групи
спеціальність «Технологія виробництва і
переробки продукції тваринництва».

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook