ВАЖЛИВІСТЬ ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ «АГРОФІЗИКА» У МАЙБУТНІЙ ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ СТУДЕНТІВ-АГРОБІОЛОГІВ

12 жовтня 2020 року
НУБіП

         Майбутні фахівці-агрономи уже із першого курсу починають отримувати корисні і необхідні знання, які їм знадобляться у своїй професійній діяльності завдяки вивченню дисципліни «Агрофізика». Агрофізика вивчає фізичні, фізико-хімічні і біофізичні процеси в системі «грунт – рослина – діяльний шар атмосфери». Саме із вивчення агрофізичних процесів у ґрунтах і розпочалися перші лабораторні заняття студентів-першокурсників під керуванням викладача доцента Бережняка М.Ф.

Рис. Ознайомлення студентів із предметом і об’єктами вивчення дисципліни «Агрофізика» та літературою

  Перші лабораторні роботи присвячені вивченню параметрів фізичних властивостей ґрунтів у польових умовах, а саме визначенню гранулометричного складу «мокрим» методом, структурно-агрегатного складу – за розміром і формою агрегатів та їх пористість, щільності складення ґрунту методом ріжучого кільця за Н.А. Качинським, водопроникності ґрунтів методом трубок, температури ґрунту за допомогою термометрів Савінова, оскільки ці властивості у великій мірі обумовлюють фактори росту та розвитку рослин, бо саме від оптимальної щільності ґрунту, його вологозабезпечення і достатньої теплоємності суттєво залежить майбутній урожай вирощуваних сільськогосподарських культур.


Рис. Ознайомлення із профілем ясно-сірого лісового ґрунту та підготовка до відбору зразків для аналітичних досліджень


Рис. Відбір зразків із розрізу ґрунту


Рис. Визначення щільності ґрунту методом ріжучого кільця за Качинським


Рис. Визначення водопроникності методом трубок за Качинським і температури ґрунту по шарах 5, 10 і 15 см за методом Савінова

 У лабораторних умовах студенти допрацьовують польові дослідження, а саме відбувається зважування зразків ґрунту взятих на щільність кільцями різного діаметру, відбираються зразки в бюкси для визначення польової вологості ґрунту на даний час, а також досліджуються форма структурних агрегатів по горизонтах профілю ґрунту, їх пористість та агрономічно-цінні агрегати.  


Рис. Зважування зразків на щільність ґрунту відібраних циліндрами різного діаметру, а також взяття проб у бюкси для визначення польової вологості

 

  

Рис. Дослідження пористості ґрунту у структурних агрегатах



Рис. Вивчення агрономічно-цінної структури, її форми і порядковості

Таким чином перші заняття із агрофізики пройшли наочно у польових умовах досить активно і цікаво, а вражені студенти після побаченого дорогою додому обговорювали про важливість отриманої інформації і її практичного використання у своїх фермерських господарствах.

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook