КАФЕДРА ПРОЦЕСІВ І ОБЛАДНАННЯ ПЕРЕРОБКИ ПРОДУКЦІЇ АПК ВШАНОВУЄ ПАМ’ЯТЬ ЗАВІДУВАЧА ЮРІЯ ГРИГОРОВИЧА СУХЕНКА

30 вересня 2020 року

 

 Святкування дня народження завжди дуже приємна подія. Скільки видатних українських людей навіть після їхньої смерті чують з небес слова вдячності за їх працю. Ось таким залишається для нас, викладачів кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК, наш завідувач кафедри. Це Людина, яка все своє життя присвятила науковій діяльності і в якої сьогодні його 69-ий день народження. Розмову ведемо про Сухенка Юрія Григоровича, доктора технічних наук, професора, академіка Академії наук Вищої освіти України.

   В мальовничому селі Вишневець на Тенопільщині народився 30 вересня 1951 року в сім’ї вчителів Сухенко Юрій Григорович. Закінчивши в 1968 році П’ятигірську середню школу Київської області зі срібною медаллю, молодий юнак вступив на літакобудівний факультет Харківського авіаційного інституту, який закінчив у 1974 році. Потім служба в армії. Протягом 1974-1975 років працював за направленням в Українському філіалі НДІ авіаційних технологій при ДКБ ім. О.К. Антонова в м. Києві на посаді інженера-конструктора.


 

   З 1976 до 2008 року Юрій Григорович працював в Національному університеті харчових технологій на посадах старшого інженера, молодшого наукового співробітника, асистента, старшого наукового співробітника, доцента, професора, директора коледжу ресторанного господарства НУХТ.

Щаслива родина вдихає аромати бузку у Київському ботанічному саду

  У 1982 році Сухенко Ю.Г. захистив кандидатську, а в 1999 році – докторську дисертацію за спеціальністю 05.18.12 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв. Вчене звання професора отримав у 2003 році по кафедрі матеріалознавства і технології машинобудування НУХТ.

   У 2008-2009 роках Ю.Г. Сухенко створив і очолив Інженерно-технологічний інститут в університеті «Україна» та завідував кафедрою автомобільного транспорту, а з 2009 року по 12 березня 2020 року працював завідувачем кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК в Національному університеті біоресурсів і природокористування України.

Доповіді, лекції та ідеї Юрія Григоровича слухали з величезним задоволенням

   Наукова робота професора Сухенка Ю.Г. пов’язана з проблемами тертя, зношування, підвищення надійності і довговічності машин та обладнання переробних і харчових виробництв, а також використання альтернативних джерел енергії та транспорті та в сільськогосподарському виробництві. Наукові розробки Ю.Г. Сухенка, які стосуються відновлення та зміцнення деталей машин і обладнання з використанням концентрованих джерел енергії, впроваджені на створених ним дільницях зміцнювальних технологій в Україні, Росії, Латвії, Киргизстані більше, як на двадцяти підприємствах.

За комбайном зароджуються нові ідеї

 

Любов до науки батько Юрій Григорович привив і синові Владиславу


Рідна річка через 60 років з вудкою

 

 

Натхнення приходило від музи – дружини Любові Іванівни

 

   За розробку серії мобільних заводів для виробництва дизельного біопалива з технічних рослинних і тваринних жирів професор Сухенко Ю.Г. одержав золоту медаль на Міжнародній виставці «Агро-2010», а через рік такою ж медаллю була відзначена під його керівництвом технологія глибокої переробки жирів у широку номенклатуру паливно-мастильних матеріалів, змащувально-охолоджувальних рідин для металообробки, сировини для фармацевтичної і парфумерної промисловостей.

Заслужена золота медаль Міжнародної виставки в руках її володаря

 

   Мобільні заводи для виробництва дизельного біопалива з технічних тваринних жирів і рослинних лій, створені за безпосередньої участі і під керівництвом Юрія Григоровича, пройшли державні приймальні випробування і ефективно працюють у Хмельницькому та Чигирині. Отримане паливо відповідає вітчизняним та європейським стандартам.

Під час монтажно-налагоджувальних робіт на мобільному заводі в Чигирині

 

   За час науково-педагогічної роботи Юрій Григорович брав активну участь у підготовці і атестації наукових кадрів, був членом спеціалізованих вчених рад Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Національного університету харчових технологій із захисту докторських та кандидатських дисертацій, Національного університету біоресурсів і природокористування України із захисту кандидатських дисертацій, членом наукової ради Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України за фаховим напрямом «Фізико-технічні проблеми матеріалознавства». 

Завжди оптимістично налаштований Сухенко Ю.Г. з доповіддю на Міжнародній конференції

 

Фото на згадку після проведення конференції зі студентами та колегами кафедри

 

Робота членів оргкомітету Міжнародної конференції в НУБіП України – професорів Сухенка Ю.Г. та Баль-Прилипко Л.В.

 

Участь професора Сухенка Ю.Г. в Міжнародній конференції в Сумах

 

   Професор Сухенко Ю.Г. працював у редколегіях таких наукових збірників і журналів як «Проблеми тертя та зношування», «Харчова і переробна промисловість», «Наукові праці НУХТ», «Продовольча індустрія АПК» тощо.

   Лекції ця Людина читала на високому професійному рівні, з інноваційним підходом, який поєднювався з науково-методичною майстерністю. За кордоном в Китайській народній республіці також прочитані лекції за участі Юрія Григоровича, а саме в Хефейському технологічному університеті та Аньхойській сільськогосподарській академії, а міцні наукові контакти він завжди підтримував з польськими вченими Люблінської та Білостоцької політехнік.

Після лекції з колегою з Хефейського технологічного університету

 

А ще Юрій Григорович чудовий дідусь, який так палко любив своїх онуків – Женю і Настю.

Юрій Григорович з любим онуком Євгенієм

 

Милий ангелочок Анастасія на руках у дідуся

Чуйне і доброзичливе відношення керівника Сухенка Ю.Г. до колег сприяло згуртуванню колективу кафедри, очолюваної ним в НУБіП України. За останні 5 років професор Сухенко Ю.Г. за рейтинговими показниками вивів кафедру на передові позиції в університеті. Саме за його ініціативи при кафедрі створена навчально-наукова лабораторія систем автоматизованого проектування технологічних процесів переробних і харчових виробництв.

Перевірка кафедральної документації

 

Біля лабораторної установки зі своїм учнем Михайлом Муштруком

 

Колектив кафедри на чолі з Юрієм Григоровичем Сухенко разом з учнями навчальних закладів «Європейський колегіум» і «Ерудит» під час роботи профорієнтаційного гуртка «Процеси навколо нас»

 

   Професор Сухенко Ю.Г. автор понад 300 наукових праць, в тому числі двох підручників, п’яти монографій, семи навчальних посібників.

  Талановитому вченому, керівникові та організаторові з великим потенціалом працездатності Юрію Григоровичу сьогодні б виповнилось 69 років. Але він відійшов у вічність…

  Його сміливість, далекоглядність, виробнича етика, стиль спілкування з колегами та здатність до творчості дозволили робити впевнені кроки в розвитку кафедри, зміцнення її матеріально-технічної бази і формування професорсько-викладацького складу високого рівня.

  За плечима цієї ЛЮДИНИ багаторічний досвід успішної професійної діяльності, яка принесла Юрію Григоровичузаслужене визнання як одному з корифеїв теїнічної науки, видатному вченому, талановитому керівникові і наставнику. Його трудовий шлях є взірцем служіння науці зокрема і державі взагалі, прагненням віддати всі свої сили, знання та вміння на балго України.

Юрія Григоровича Сухенка немає зараз поруч з нами, але пам’ять про нього завжди залишиться в наших серцях, наших молитвах і думках.
 
Колектив кафедри
процесів і обладнання
переробки продукції АПК
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook