ХІ міжнародний навчально-практичний курс «Радіоактивність та ядерна енергетика» 2020 успішно завершився online

7 липня 2020 року
Кафедра радіобіології та радіоекології Університет Вагенінгена
Національний університет біоресурсів і природокористування України разом з Університетом Вагенінгена (Нідерланди) щорічно організовує спільний навчально-практичний курс на тему «Радіоактивність та ядерна енергетика».
Співпраця двох провідних закладів вищої освіти у сфері наук про життя – НУБіП України і Університету Вагенінген триває вже понад десять років. Цього року більше п’ятдесяти студентів з обох університетів приймали участь на курсі, а саме – 22 студентів з України і 35 – з Нідерландів.
За півроку до його початку ми з колегами Йоуком Дікстра та Солен Ле Клех розпочали підготовку. Але введення загальнодержавного карантину та обмеження міжнародних переміщень поставило під загрозу організацію проекту. Після перемовин був обраний альтернативний спосіб проведення – всі лекції, практичні заняття, групову роботу та оглядову екскурсію в зону відчуження Чорнобильської АЕС провести онлайн з використанням різних платформ та комп’ютерних засобів. Нами були вирішені всі організаційні питання: розроблена комбінована навчальна програма відповідно до запитів цьогорічного курсу, забезпечений належний рівень надання теоретичної, наукової та практичної інформації, організована перевірка засвоєння набутих знань студентами та забезпечений контроль навчально-виховної діяльності протягом курсу.
Два тижні студенти обох вузів напружено працювали в складі міжнародних груп та вивчали матеріали по одному з 10 обраних напрямків, а саме: вимірювання радіоактивності, вплив іонізуючого випромінювання на людину, вплив іонізуючого випромінювання на екосистеми, політика у сфері ядерної енергетики, соціальна думка про ядерну енергетику, переробка та збагачення урану, ядерні відходи та їх переробка, розвиток технологій в ядерній енергетиці, ядерна безпека, законодавство у сфері ядерної енергетики.

 

Цього року перший тиждень курсу розпочався зі знайомства студентів між собою та вступної оглядової лекції від кураторів курсу. 
Далі був цікавий воркшоп з Ангелою Пачау, що дозволив студентам з обох університетів ближче познайомитися та дізнатися більше про особливості національної культури та спілкування.
 Наступного дня ми прослухали лекцію від Діка Кернса, менеджера по декомісії єдиного атомного реактору в Нідерландах. Тема лекції: «Від атомної електростанції до зеленої галявини». Дуже цікавий досвід, зважаючи на майбутнє виведення з експлуатації більшої частини атомних реакторів України через закінчення строків експлуатації.
 Відразу після лекції Діка Кернса відбулася наступна від професора Університету Утрехта Віма Тюкенбурга щодо наслідків аварії на АЕС Фукусіма-1. 
Двотижнева програма є дуже напруженою, адже крім лекцій, також є групова робота і практичні заняття. На груповій роботі студенти працювали над розкриттям обраної теми, формуванням плану дослідження та завдань, створенням практичної розрахункової частини та оформленням фінальної презентації у формі 15 хвилинної доповіді.
Також на цей тиждень були заплановані ще дві лекції від Патріції Бекхіс на тему «Вплив іонізуючого випромінювання на живі організми» та Джепа Харта з NRG на тему «Технологічні аспекти атомної енергетики». В цей же день, після обіду Анжела Пачау провела зі студентами ще один воркшоп, що допоміг налагодити групову роботу, шляхом формування трьох золотих правил, дотримання яких дозволить ефективно працювати в команді.
 
Перше тригодинне практичне заняття про те як правильно проводити радіоекологічну оцінку території відбирати та готувати зразки ґрунту і рослинності до вимірювань, працювати на дозиметричних та радіометричних приладах було проведено старшим викладачем кафедри радіобіології та радіоекології Іллєнком Володимиром. Заняття поєднало в собі теоретичну частину, відеоматеріали з детальним описом процедур відбору проб та вимірювань та практичних розрахунків за отриманими результатами.
В кінці першого тижня роботи, студенти оформили план дослідження та завдання у вигляді постерів. Далі всі учасники брали участь у обговоренні та допомагали один-одному покращити дослідження шляхом питань та коментарів до завантажених на платформу Брайтспейс (навчально-науковий портал університету Вагенінгена).
Другий тиждень видався не менш цікавим та завантаженим. Розпочали ми з лекцій від професора кафедри радіобіології та радіоекології Ігоря Гудкова. Він зупинився на радіаційній ситуації в Європі, Україні, Києві та на території університету. Також дав оцінку впливу радіаційних аварій та перспектив повернення територій, що зазнали забруднення радіонуклідами до господарського використання.
Лекція професора, директора інституту сільськогосподарської радіології Валерія Кашпарова була присвячена загальній науковій характеристиці зони відчуження Чорнобильської АЕС, як унікального полігону для проведення досліджень поводження радіоактивних ізотопів у навколишньому середовищі.
Після обіду відбулося наступне тригодинне практичне заняття від співробітників лабораторії якості довкілля RIKILT університету Вагенінгена. Заняття стосувалося забезпечення радіаційної безпеки продуктів харчування та організації моніторингу вмісту радіоактивних ізотопів у продукції сільського господарства.
Наступний день розпочали лекцією Сергія Мирного щодо характеристики аварії на ЧАЕС з боку учасника ліквідації. Сергій поділився своїми спогадами про весну 1986 року, коли проходила найактивніша фаза ліквідації наслідків аварії за участі військових та спецтехніки.
 
 
Старший науковий співробітник кафедри радіобіології та радіоекології Олени Паренюк завершувала теоретичну частину курсу з лекцією на тему: «Політика та громадська думка щодо ядерної енергетики», яка викликали у студентів жвавий інтерес та дискусію.
Учасники курсу відвідали Зону відчуження Чорнобильської АЕС в останній день курсу. Це була дуже цікава онлайн подорож, яку організували співробітники Чорнобильтур на чолі з Сергіє Мирним. За 3 години ми відвідали найважливіші туристичні місця зони, місто Прип’ять, Чорнобиль та проммайданчик станції.
Найцікавішим для координаторів та найтривожнішим для студентів є завершальний день курсу, адже групи студентів мають захистити звіти і отримати свої оцінки. Від роботи в групі, її ефективної презентації, повноти викладу матеріалу залежить результат. За відповідальне ставлення до роботи та постійну активну участь у роботі курсу хотілося б відмітити наступних студентів: Анастасія Шевченко, Бірук Анна, Лагойко Анастасія, Скуба Анастасія, Мудрак Валерія.
Успішний захист звітів дав можливість отримати сертифікати усім учасникам курсу.
Організатори висловлюють щиру подяку всім, хто приймав участь у роботі та організації цьогорічного курсу. Бажаємо всім бути здоровими та успішними! До нових зустрічей наступного року.
 
Володимир Іллєнко
координатор ХІ міжнародного навчально-практичного курсу
«Радіоактивність та ядерна енергетика»
 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook