Діють нові карантинні обмеження

25 червня 2020 року

Кабінет Міністрів України оприлюднив текст постанови від 17 червня 2020 р. № 500 (далі — Постанова № 500). Нею внесено зміни до постанови «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів» від 20 травня 2020 р. № 392 (далі — Постанова № 392).

Постанова набирає чинності з 22 червня 2020 р., крім пункту 2 цієї постанови, який набере чинності з дня її опублікування. Зауважимо, що Постанову № 500 опубліковано в Урядовому кур’єрі № 116 від 20.06.2020 р.

За п. 2 пункти 3 і 4 Постанови № 392 (заборони та методика посилення) не застосовуються до внутрішніх та міжнародних авіаційних пасажирських перевезень у частині діяльності (функціонування) аеропортів щодо прийняття та відправлення повітряних суден, що здійснюють такі перевезення. А тепер детальніше про зміни карантину.

По-перше, з назви Постанови № 392 з 22 червня зникне згадка про етапи послаблення протиепідемічних заходів.

По-друге, замінена дата закінчення карантину з 22 червня на 31 липня. Про це ми також писали тут.

Новий режим роботи держорганів

З 22 червня на період дії карантину робота розпочинається:

  • в органах виконавчої влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування о 8 годині;
  • в центрах надання адміністративних послуг, органах соціального захисту населення, територіальних органах Пенсійного фонду України о 10 годині.

Оновлені правила масових заходів

З 22 червня забороняється проведення масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів за участю більше однієї особи на 5 м2 площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі), де проводиться захід. Організатор заходу відповідальний за дотримання фізичної дистанції між учасниками не менше ніж 1,5 м.

Нові правила перевезення пасажирів

З 22 червня забороняється здійснення регулярних та нерегулярних пасажирських перевезень автомобільним транспортом, зокрема пасажирських перевезень на міських автобусних маршрутах у режимі маршрутного таксі, в електричному (трамвай, тролейбус), залізничному транспорті, у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні, в кількості більше ніж кількість місць для сидіння, що передбачена технічною характеристикою транспортного засобу, визначена в реєстраційних документах на цей транспортний засіб.

Перевізник несе відповідальність за забезпечення водіїв засобами індивідуального захисту, зокрема респіраторами або захисними масками, та контроль використання засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок пасажирами під час перевезення.

З Постанови № 392 виключено згадку про заборону здійснення перевезень пасажирів метрополітенами мм. Києва, Харкова і Дніпра та залізничним транспортом в усіх видах внутрішнього сполучення (приміському, міському, регіональному та дальньому).

Також в новій редакції Постанови № 392 вже не буде йтися про заборону прийняття та відправлення повітряних суден, що виконують міжнародні пасажирські перевезення.

Робота ресторанів, магазинів, фітнес-центрів, готелів

З Постанови № 392 виключено заборону щодо роботи закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів (крім розміщених у них магазинів), діяльність закладів, що надають послуги з розміщення, закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури.

Перетин кордону іноземцями

Додано норму, за якою у разі відсутності полісу (свідоцтва, сертифікату) страхування витрат, пов’язаних з лікуванням COVID-19, обсервацією, прикордонники будуть відмовляти у перетинанні державного кордону.

Самоізоляція через «Дію вдома»

Особи, які дали згоду на самоізоляцію з використанням електронного сервісу «Дій вдома», не підлягатимуть обсервації. Ця новація також буде діяти з 22 червня.

Самоізоляція осіб, які досягли 60 років

З 22 червня вже не будуть підлягати самоізоляції всі особи, які досягли 60-річного віку.

Джерело: Дебет-Кредіт

 

доц. М. Мотрич

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook