Міжнародний день біологічного різноманіття

22 травня 2020 року

      Щороку, 22 травня, світ відзначає «Міжнародний день біологічного різноманіття». На жаль, це свято не викликає позитивних емоцій, не створює святкового настрою, тому що проблеми біологічного різноманіття очевидні.

    Біорізноманіття – це різноманітність життя на Землі. Воно включає всі організми, види та популяції, генетичні варіації, комплексні сукупності спільнот та екосистем, а також їх зв’язки з навколишнім середовищем. Воно є основою життя на планеті, його збереження є необхідним для існування людини.
   Міжнародний день біологічного різноманіття спочатку був призначений на дату 29 грудня, коли вступила в силу Конвенція з біологічного різноманіття. Проте згодом, у 2000-му році було вирішено відзначати цей день 22 травня. Конвенція про біологічне різноманіття являє собою міжнародну угоду, покликану сприяти збереженню та раціональному використанню запасів біорізноманіття та його вигод на справедливій і рівноправній основі. Основною метою Конвенції є збереження біологічного різноманіття на генетичному, видовому, екосистемному рівнях.

     Інтенсивне використання компонентів біорізноманіття призводить до виснаження та вичерпання природних ресурсів: зникають та знаходяться під загрозою зникнення численні види та екосистеми, постійно зростає загроза генному фонд. В більшості виною тому є активна діяльність людини. Всесвітній союз охорони природи виділяє сім основних факторів, що сприяють втраті біологічного різноманіття: втрата та фрагментація природного середовища; конкуренція з боку інвазивних видів; забруднення навколишнього середовища; глобальні кліматичні зміни; опустелювання; зростання населення і надмірне споживання ресурсів; нераціональне використання природних ресурсів. За останні 400 років планета втратила біля 100 видів лише хребетних тварин. На даний час приблизно 22 тисячі видів рослин і тварин знаходяться на межі зникнення.

   В Україні внаслідок господарювання, особливо за останнє століття, відбулися значні зміни в ландшафтах та середовищах існування. Різко зменшилася площа, зайнята природними угрупованнями — до 29%, в тому числі лісами — до 14,3% території країни. Спостерігається антропогенне забруднення значних територій важкими металами, радіонуклідами, стійкими органічними сполуками. Ми маємо докласти максимум зусиль аби зберегти те природне багатство, яке сьогодні ще маємо! Заповідна справа – є головним засобом для комплексного вирішення важливих екологічних проблем, таких як збереження різноманіття, відновлення і підтримки екологічного балансу.

     Щорічне відзначення Міжнародного дня біологічного різноманіття – чудова нагода ще раз згадати про необхідність збереження біорізноманіття та усвідомити відповідальність за збереження цієї дорогоцінної спадщини для нинішніх та прийдешніх поколінь. Збереження навколишнього середовища, гуманне ставлення до тварин, раціональне використання природних багатств – це в першу чергу ознаки цивілізованого суспільства, це є фундаментом духовного і фізичного здоров’я будь-якої нації. Хочу закликати людство пам’ятати про це завжди, а не лише у день біорізноманіття.

 

Гармонія з природою – це гармонія з собою. Бережімо природу, частинкою якої ми є!

Альона Поляшко,
студентка 3 курсу 2 групи,
спеціальність «Технологія виробництва і
переробки продукції тваринництва»

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook