Вітаємо науковців з професійним святом – Днем науки в Україні!

16 травня 2020, 23:22
м. Київ НУБіП України

 

 

Шановні колеги, науковці, від щирого серця хочу привітати Вас із професійним святом – Днем науки в України! Бажаю Вам творчої наснаги, натхнення, сил та енергії для подальшої наукової діяльності.
Ви робите дуже важливу справу на благо розвитку нашої з Вами держави, задля добробуту українського народу.
Нових Вам відкриттів та неперевершених наукових звершень!

 Іван Роговський

Професійне свято українського наукового середовища було засновано ще за часів Радянського Союзу. Тоді воно відзначалося в третю неділю квітня і було приурочено часу знаменитих нарисів плану науково-технічних робіт, складених В.І. Леніним. З розпадом цього утворення День науки благополучно перекочував до національних календарів нових суверенних держав.

День науки – відносно молоде свято для українських учених. Офіційно свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи відомих вчених, наукових установ, а також професійних спілок України…» згідно з Указом Президента України «Про День науки» від 14 лютого 1997 року № 145/97. Відзначається професійне свято працівників науки в Україні у третю суботу травня. Цього року воно припадає на 16 травня.

Мета цього свята – вшанування наукових традицій, досягнень учених, якими ми пишаємося і на яких покладаємо великі сподівання. До цього дня в усіх куточках країни проходять тижні науки, цікаві заходи шкільних наукових товариств, Малої академії наук, дні відкритих дверей в академічних установах і вищих навчальних закладах, виступи провідних вітчизняних та іноземних вчених із популярними лекціями, виставки, екскурсії до лабораторій та музеїв, засідання круглих столів, презентації інноваційних розробок, демонстрації науково-популярних фільмів тощо.

У світі день науки відзначається щороку 10 листопада. Повна назва – Всесвітній день науки за мир і розвиток (World Science Day for Peace and Development) або простіше – Всесвітній день науки (World Science Day). Всесвітній день науки має ширше значення, ніж день науки в Україні. Він покликаний підкреслити найважливішу роль, яку відіграє наука в розвитку суспільства, актуальність науки в повсякденному житті і її критичне значення для підтримки миру в усьому світі. Також серед цілей Дня науки – відновлення національних і міжнародних зобов’язань в галузі науки за мир і розвиток і намір підкреслити відповідальне використання науки на благо суспільства; підвищення рівня інформованості громадськості про важливість науки і ліквідація розриву між наукою і суспільством.

Про необхідність такої дати в календарі заговорили в 1999 році, на Всесвітній науковій конференції в Будапешті. Видатні вчені, екологи, політики висловилися за установу такого свята, яке б сприяло діалогу громадськості і науки у вирішенні найгостріших проблем планетарного масштабу. Дотримуючись порядку конференції 1999 року, ЮНЕСКО офіційно заснувала Всесвітній день науки, проголосивши його на загальній конференції в 2001 році. У глобальному масштабі День науки був вперше відзначений 10 листопада 2002 року і з тих пір широко відзначається у всьому світі і супроводжується проведенням заходів, що популяризують науку. ЮНЕСКО щорічно проводить велику роботу з урядовими організаціями, науковими та навчальними колективами, населенням щодо поширення знань про значення Всесвітнього дня науки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook