Напрями підвищення економічної ефективності галузей тваринництва України в кризових умовах господарювання

8 травня 2020 року

Дистанційно вивчаючи теми дисципліни «Виробничий менеджмент» з доцентом кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту, к.е.н. Оленою Юріївною Совою, студенти ОС «Магістр» факультету тваринництва та водних біоресурсів спеціальності «ТВППТ» підготували самостійні роботи з проблематики сучасного стану галузей тваринництва в Україні.

Основними галузями тваринництва України є, перш за все, розведення великої рогатої худоби й свинарство, далі ‒ вівчарство і птахівництво, на останньому місці ‒конярство. Допоміжне значення мають кролівництво, бджільництво, шовківництво, рибальство і звіроводство.

За даними сільськогосподарського експерта-дорадника з аудиту к.е.н. Юрія Кернасюка, 55,7% усього поголів’я великої рогатої худоби утримує¬ться в 14% підприємств від загального складу, де їх кількість у середньому перевищує 1000 голів. Водночас, лише 2,4% від усього поголів’я ВРХ утримується у 36,7% підприємств у групах до 50 і до 100 голів на середнє одне господарство. Фактично сьогодні найбільшою є група із 174 підприємств із концентрацією понад 1500 голів на одне господарство, де вирощують 40% від усього поголів’я великої рогатої худоби з його наявної чисельності в аграрних формуваннях країни (URL: http://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/14394-chy-bude-rozvytok-tvarynnytstva-v-ukraini.html).

Під час виступів Юлія Гогота відмітила, що досить висока концентрація поголів’я тварин на комплексах потребує вирішення екологічних проблем утилізації відходів від їх діяльності. Анастасія Горенко підкреслила важливість створення економічних умов для нарощення потужностей з виробництва продукції тваринництва в особистих селянських і фермерських господарствах, а також в підсобних господарствах підприємств і організацій.

 

Анна Кириєнко запропонувала впроваджувати у виробництво досягнення біотехнології з метою прискорення селекції тварин з високим генетичним потенціалом продуктивності та відтворення.

Молоко та м’ясо – товари першої харчової необхідності, які становлять основу продовольчої безпеки України. І галузі зазнають чималого випробування всесвітньою пандемією коронавірусу. На думку Богдана Москвича, рух у напрямку вертикальної інтеграції м’ясної галузі – від вирощування і забою тварин до створення кінцевого продукту ‒ дозволить вирішити низку актуальних задач в Україні і сприятиме створенню прогнозованих та прозорих інвестиційних проєктів для залучення капіталу в агросектор.

 

Практично значущі результати досліджень були представлені авторами на Всеукраїнському конкурсі студентських проєктів «Від ідеї до успіху», який відбувся на кафедрі виробничого та інвестиційного менеджменту в режимі відео-конференції 29 квітня 2020 року (URL: https://nubip.edu.ua/node/76011). Під науковим керівництвом к.е.н., доц. Олени Юріївни Сови студентами факультету тваринництва та водних біоресурсів було підготовлено чотири конкурсні роботи. Молочно-м’ясне фермерське господарство з розведення кіз представляла Юлія Лебедєва. Міні-ферма по розведенню кроликів ожила в бізнес-проєкті Віталія Василенка.

 

Про виробництво крем-меду як перспективного напрямку бджільництва доповідала Анастасія Колісник.

 

Сьомченко Надія сконцентрувала увагу на моделюванні спецтехніки для збирання на силос кукурудзи батьківської форми.

 

Навчання у Національному університеті біоресурсів і природокористування України відкриває шлях до сучасних знань і надає можливості одразу випробовувати теорію виробничого менеджменту на практиці!


Олена Сова,
доцент кафедри виробничого та
інвестиційного менеджменту

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook