НА ПОРЯДКУ ДЕННОМУ ДИСТАНЦІЙНІ ПРАКТИЧНІ ЗАНЯТТЯ З ДИСЦИПЛІНИ «УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ТА БЕЗПЕЧНІСТЮ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ТА ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ»: ОПАНОВУЄМО СЕРТИФІКАЦІЮ ЗГІДНО ВИМОГ GLOBALG.A.P.

18 квітня 2020 року
м. Київ, НУБіП України, Факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК

  

Вже більше місяця студенти та викладачі опановують методи та способи дистанційного навчання за різними дисциплінами. Викладачі факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК взагалі і кафедри стандартизації та сертифікації зокрема знаходяться в постійному пошуку шляхів покращення засвоєння студентами теоретичних знань та набуття практичних навичок. Особлива увага приділяється питанням якомога кращого залучення студентів до виконання практичних занять, навіть в умовах он-лайн навчання.

Згідно навчального плану на період карантину студенти магістратури з якості, стандартизації та сертифікації поряд з іншими дисциплінами, які формують їх майбутні компетенції та компетентність, вивчають дисципліну, яка є наріжною в їх подальшій професійній діяльності «Управління якістю та безпечністю сільськогосподарської та харчової продукції». Цього разу завданням лекційного та практичного заняття для студентів було ознайомитись зі галузевими модулями стандартів GLOBALG.A.P., версія 5.2. рослинництво/тваринництво, проаналізувати обов’язкові, другорядні вимоги та рекомендації.

За відсутності аудиторних занять та можливості достатнього прямого діалогу між викладачем та студентами в нагоді стали записи вебінарів та відеоматеріалів за тематикою ознайомлення з вимогами GLOBALG.A.P. та практик їх дотримання в умовах агропідприємств. Так, як лектор є визнаним фахівцям зі стандартів GLOBALG.A.P., головою Національної технічної робочої групи GLOBALG.A.P. в Україні та співпрацює з Проектом USAID «Підтримка аграрного і сільськогосподарського розвитку» то в доробку наявна достатня кількість відеоматеріалів, методичних настанов та необхідної інформації, яка знаходиться у вільному доступі на YouTubeISSUU та інших доступних платформах.

Саме ці матеріали рекомендовані для ознайомлення, як додаткові в межах електронного курсу «Управління якістю та безпечністю сільськогосподарської та харчової продукції» на платформі e-learn.

Наявні матеріали містять також відеозаписи бачення бізнесу потреби впровадження стандартів GLOBALG.A.P. та вимог щодо відбору постачальників агропродукції до провідних мереж реалізації харчових продуктів. Керівником відділу управління якістю АШАН Україна Юлією Домбровською представлені співставлення вимог мережі/вимог стандартів GLOBALG.A.P.

Після ознайомлення з теоретичними матеріалами студентам була поставлена мета правильно оформити заявку на сертифікацію на відповідність вимогам GLOBALG.A.P. з врахуванням всіх можливих варіантів сертифікації, умов паралельного виробництва, виробництва об’єднанням виробників, виключенням врожаю тощо.

 

Слід зазначити, що студенти впорались на відмінно та представили свої практичні роботи в термін, передбачений викладачем.

На останок слід зазначити, що ще з пів року тому важко було собі уявити і студентам і викладачам навчання он-лайн з дисциплін технічного спрямування, які передбачають безпосередній діалог викладач/студент, наочне ознайомлення з кращими практиками, а проведення практичних занять он-лайн, взагалі здавалось чимось малоймовірним. Але слід відзначити, що незважаючи на певні виклики та загрози, проводити практичні навчання дистанційно серед технічних спеціальностей теж можливо.

 

Дякуємо відповідальним за забезпечення дистанційного навчання і студентам за відповідальне відношення, та з нетерпінням чекаємо зустрічі після карантину!

 

 

Юлія Слива

к.т.н., доцент кафедри стандартизації

та сертифікації сільськогосподарської продукції

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook