ІВАННА КУЦАН: ПРОФЕСІЯ ХАРЧОВОГО ТЕХНОЛОГА Є ТОПОВОЮ, Я ЦЕ ЗНАЮ ТОЧНО

7 травня 2020 року

В юному віці так важко визначитися, чим займатися в майбутньому. Це такий важливий крок – вибір професії. Особливо в наш час, коли все навколо змінюється з приголомшливою швидкістю під впливом інформаційних технологій, нових відкриттів, екологічних змін і ряду інших чинників. Як передбачити, яка професія буде затребуваною і при цьому приноситиме задоволення?

Ніхто з нас не може назвати з 100%-ю точністю всі професії, які будуть затребувані через 10-20 років. Але сьогодні багато говорять про напрямки, які точно займуть місце в топі, і до яких варто придивитися вже зараз. Однією із таких, я точно впевнена, є професія харчового технолога.

Сьогодні професія технолога харчових виробництв є однією з найбільш затребуваних на ринку праці.  Адже харчування – це невід’ємна частина нашого життя, необхідна, як повітря, що приносить море задоволень, робить нас працездатними, здоровими і щасливими. Цій сфері завжди приділялася найпильніша увага, а фахівці в галузі організації харчування і виробництва харчових продуктів завжди мали і матимуть високий соціальний статус.

Як часто ми замислюємось про те, який шлях обробки та переробки проходить продукція перед потраплянням до нашого столу, та хто і за яких умов контролює цей процес?

Забезпеченням усіх умов виробничого процесу займається технолог харчового виробництва (продуктів харчування), який: ● здійснює контроль дотримання послідовності та якості операцій, що складають процес приготування продуктів;

● розробляє та вдосконалює наявні процеси виробництва;

● контролює ефективність організації праці;

● вирішує виникаючі технологічні і виробничі проблеми;

● забезпечує високу якість продуктів харчування для збереження здоров'я людей.

Харчова промисловість України залишилася однією із галузей, яка в умовах нинішньої пандемії в світі, не лише не знизила обсягів виробництва, але і продовжує їх активно нарощувати.

Навчаючись на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК під час навчальної практики ми побували на багатьох підприємствах харчової промисловості м. Києва та Київської області.

  

Однак, я хочу вам розповісти про наш «Молочний гігант», який знаходиться у моєму рідному місті Переяславі, на вулиці М. Грушевського, 54. Це сучасне підприємство з переробки молока, одне з найпопулярніших не тільки Київщини, а й в Україні. Його продукція - тільки натуральна, вироблена із екологічно чистої сировини, користується попитом у споживачів. Підприємство має повагу у ділових партнерів за свою порядність та стабільність.

Завод почав працювати у 1953 році і його потужність була розрахована на переробку 45 т сировини за добу. Випускалася наступна продукція: молоко, масло, різні види сирів. Згодом, темпи закупівлі та переробки молока виросли до 150-200 т/добу. У 70-их роках розпочали випуск твердих сирів, масла 5 видів, молока 3-х видів, кефіру, ряжанки, сиру м'якого „Дніпровського", казеїну та морозива.

За ці роки багато чого змінилося в структурі підприємства. Протягом 1994-1995 років завод пережив не найкращі для виробництва часи. Так склалося в міру економічних кризових явищ, що за останні роки різко зменшилося виробництво молока на сільськогосподарських підприємствах. Зменшилось надходження сировини, а відповідно і випуск продукції.

Для того, щоб забезпечити безперебійну роботу підприємства, довелося шукати інші шляхи заготівлі молока. Починаючи з 1994 року підприємством ведеться активна робота по організації заготівлі молока від приватного сектору. Для цього було створено відділ по заготівлі молока, який налічує сьогодні 42 особи працівників. Цим відділом проводиться заготівля молока від населення в Переяслав-Хмельницькому, Бориспільському районах Київської області, Золотоніському, Драбівському районах Черкаської області, а також в місті Переяславі-Хмельницькому.

Активне відновлення діяльності підприємства почалося з 1996 року. Було налагоджено випуск фасованої продукції, освоєно нові її види: молоко топлене, ряжанку, сметану, вершки, декілька сортів сиркових мас тощо. На сьогодні тільки готових продовольчих виробів ЗАТ „Молпродукт" випускає близько двох десятків. Підприємством відновлено давню традицію з випуску твердих сирів на новітньому технологічному обладнанні. Популярними серед споживачів стали сири „Чеддер" та „Переяславська Рада".

У виробництві продукції застосовуються в основному традиційні технології із врахуванням сучасних вимог кон'юктури ринку. Постійно втілюються на підприємстві нові технології. Так, переробка молока проводиться на німецькій лінії „МАОЕМА", що дозволяє переробляти сировину швидко, не втрачаючи її якісні властивості.

У виготовленні молочної продукції не використовуються стабілізатори та консерванти, а також жири та білки немолочного походження згідно з вимогами Закону України „Про молоко та молочні продукти".

На підприємстві створено власний торговий відділ, який налічує 14 фірмових торгових точок. Саме через власну торгівельну мережу реалізується 75 % продукції, що виробляється на підприємстві. Продукція користується великим попитом за межами міста та району. Підприємство тісно співпрацює з магазинами, підприємствами громадського харчування та закритими закладами Києва та Черкас.

Для забезпечення транспортом торгівлі, а також відділу заготівлі молока, на підприємстві створено власний автопарк, який налічує сьогодні 35 одиниць рухомого складу.

На підприємстві постійно вивчаються питання і застосовуються різноманітні методи з метою зниження собівартості товарів. Спеціалісти підприємства у постійному пошуку нових засобів. Впроваджено енергозберігаючий режим технологічних процесів, зокрема фасування продукції відбувається в нічний час, що дає змогу зекономити витрати на електроенергію; котельня оснащена сучасними котлами з підвищеним коефіцієнтом корисної дії різних потужностей, що диференціює витрати газу на всьому виробництві. Холодильні камери оснащені сучасними спеціальними агрегатами, що економить холодоагент та найкраще зберігає готову продукцію. Автопарк переведено на значно дешевше пальне - метан.

На багатьох приймальних пунктах встановлено охолоджувачі молока, що дозволяє зберегти цінні властивості сировини.

Підприємство має акредитовану виробничу лабораторію, оснащену за сучасними вимогами і яка обладнана сучасною комп'ютерною технікою для чіткого контролю показників сировини, а також готової продукції. Організовано постійний виїзд на приймальні пункти для здійснення контролю молока за допомогою новітніх аналізаторів, що швидко й точно зроблять повний аналіз молока в присутності здавальника протягом трьох хвилин. Процес контролю якості сировини проводиться на всіх приймальних пунктах.

Для виробництва кисломолочної продукції відповідної якості використовуються закваски багатьох відомих фірм як вітчизняного, так і зарубіжного виробництва (російські, німецькі, болгарські).

За короткий термін підприємству вдалося не тільки вижити в ринкових умовах, але й стати серйозним діловим партнером.

За випуск високоякісної конкурентно-спроможної продукції ЗАТ „Молпродукт" нагороджене срібною медаллю міжнародного рейтингу „Золота Фортуна" в 2002 році та знаком якості „Вища проба" в 2003 році. У 2004 році підприємство стало переможцем Всеукраїнського конкурсу-виставки „Кращий вітчизняний товар року" у номінації „Продовольчі товари" за виробництво високоякісних вершків, а у 2005 році - за виробництво масла вершкового „Селянського".

 

Спеціалісти підприємства знаходяться завжди у творчому пошуку: шукають нові шляхи надходження молока, розширюють асортимент продукції, працюють над розширенням ринку збуту, адже продукція Переяслав-Хмельницького ЗАТ „Молпродукт" - смачна, поживна, безпечна, така, якою її створила сама природа.

Тому я впевнена, що не помилилась з вибором професії, яка була, є і буде завжди затребуваною.

Іванна Куцан,

студентка 2 курсу факультету харчових технологій

та управління якістю продукції АПК

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook