Навчання майбутніх докторів філософії в умовах карантину не зупиняється

9 квітня 2020, 12:08
Кафедра радіобіології та радіоекології

 Четвертий тиждень триває карантин та дистанційне навчання здобувачів різних освітніх ступенів та всіх курсів (років) навчання. Це стосується і навчального процесу в аспірантурі, який ні в якому разі не зупиняється, а лише змінюється його формат. Для аспірантів, як і для багатьох з нас, карантин – це додатковий вільний час для написання статей, тез, розділів дисертації, опрацювання літературних джерел, аналізу власних досліджень та теоретичної підготовки для апробації результатів виконаної дисертаційної роботи. Тому аспіранти кафедри радіобіології та радіоекології активно продовжують своє навчання.

В перші дні карантину Оленою Кашпаровою, аспіранткою 3-го року навчання за спеціальністю 091 Біологія, було здійснено закінчення акваріумного експерименту, який тривав протягом останніх 10-ти місяців. Експеримент виконувався на базі Українського науково-дослідного інституту сільськогосподарської радіології НУБіП України.
Після Чорнобильської аварії та аварії на АЕС Фукушіма-1 радіоактивне забруднення риб до теперішнього часу може перевищувати допустимі рівні вмісту радіонуклідів у продуктах харчування. Параметризація математичних моделей з метою прогнозування радіоактивного забруднення риб є основою для радіаційного захисту людини і навколишнього середовища. До останнього часу були відсутні параметри метаболізму радіоцезію - швидкості надходження і виведення радіонуклідів з організму риб в зимовий і літній періоди при різній температурі води.
 
 
Метою дисертаційної роботи було визначення швидкості надходження 137Cs з води (kw, 1/день) і виведення (kb, 1/день) 137Cs з організму срібного карася (Carassius gibelio) за різної температури води в акваріумних контрольованих умовах. Вимірювання активності 137Cs в живій рибі (Af(t), Бк) і воді акваріумів проводили в судинах Маринеллі об'ємом 1 л через кожні 3-12 днів. Після закінчення експерименту були відібрані проби крові риб для вимірювання рівнів глюкози і гемоглобіну, а також м'язових тканин, зябер, шкіри і шлунків для безпосереднього визначення активності 137Cs.
 
 
Безперервний контроль і підтримка постійної температури води в акваріумах проводилися за допомогою заглибних в воду терморегуляторів (DigiTOP ТР-1, Україна) з точністю 0.1 ° С і автоматичних датчиків Onset HOBO UA-001-64 Waterproof Pendant 64K Temperature Data Loggers (Onset Computer Corporation, USA). Вода в акваріумах постійно фільтрувалася зануреними фільтрами AquaEl Fan Mini Plus, Польща. Фільтри очищалися щодня. За допомогою компресорів і розпилювачів (Tetra APS 50 і Tetra AS50, Німеччина) в воду акваріумів подавалося повітря.
 
 
Отримані в акваріумних експериментах результати підтверджують експериментальні дані, отримані в реальних природних умовах Чорнобильської зони відчуження.
Наразі за результатами проведеного експерименту проводиться статистичний аналіз даних та готується наукова стаття для подання в міжнародний науковий журнал, який входить до наукометричної бази даних Scopus.
 
В.о. завідувача кафедри
Алла Клепко
 
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook