Теорія і практика в отриманні сильного насіння від новатора-винахідника Л.В. Фадєєва

11 березня 2020, 15:17
НУБіП України

Сьогодні, 11 березня, на агробіологічному факультеті в рамках програми «Агролідер» відбулася зустріч студентів з вченим, кандидатом технічних наук, автором більше 30 патентів на винахід, директором компанії «Завод Фадєєв Агро», автором «Щадної пофракційної технології» та просто цікавою і мудрою людиною Фадєєвим Леонідом Васильовичем.

 

На сьогодні щадна пофракційна технологія виробництва сильного насіння впроваджена практично у всіх регіонах України. За цією технологією готують насіння зернових і зернобобових культур, технічних і дрібнонасінних культур і навіть овочевих культур (морква, часник). Під час лекції автор наголосив, що основною метою  технології є отримання сильного насіння, що можливо за відсутності його травмування, відбору крупних, ретельно відкаліброваних за формою, розміром, товщиною та щільністю насінин. Саме такий посівний матеріал забезпечить повноцінні рівномірні сходи та високу врожайність. «Не можна посівний матеріал після збирання очищати на обладнанні, що травмує його. Ніякі наступні хитрощі нанесеної шкоди не зменшать», – зазначив Леонід Васильович. Сита, запатентовані Фадєєвим Л.В., запобігають травмуванню зерна під час його очищення та підвищують продуктивність зерноочисних машин. Насіннєві заводи від компанії «Завод Фадєєв Агро» успішно працюють та забезпечують високу якість посівного матеріалу не тільки в Україні, а й за її межами. Окремо автор наголосив, що ефективне очищення важливе перед закладанням зерна на зберігання для попередження його самозігрівання та погіршення якості.

Доповідач зацікавив студентів пізнавальним матеріалом, цікавими прикладами з практики,  порадами щодо майбутньої професії, наголосив на її важливості та необхідності приймати виклики сьогодення. Зустріч закінчилася бліцопитуванням за темою лекцій та нагородженням кращих слухачів, які дали правильні відповіді, книгами власного авторства з автографами.

  

Доценти кафедри технології зберігання, переробки

та стандартизації продукції рослинництва

ім. проф. Б.В. Лесика О.В. Завадська, Н.О. Ящук

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook