ТЕПЕР Я ЗНАЮ
![](https://nubip.edu.ua/sites/default/files/imagecache/w200/00_gerb_fakulteta_png_167.png)
На кафедрі стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції, факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК вперше запроваджено і розроблено курс лабораторних робіт із дисципліни «Управління якістю та безпечністю сільськогосподарської і харчової продукції».
Перше лабораторне заняття відбулося 26 лютого 2020 року в лабораторії факультету студентам-магістрам спеціальності 152 – «Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка».
Під час проведення лабораторної роботи студенти спільно з викладачем підготували досліджувані зразки, а саме молочні продукти - пастеризоване молоко, кефір та сир кисломолочний різних виробників.
Приємно відзначити, що поставлені цілі були досягнуті. Кожен студент зумів опанувати методами досліджень, обробити результати та порівняти їх з нормативними значеннями. Безперечно дотримувались техніки безпеки при дослідах. Дуже важливо – узагальнили, систематизували та поглибили теоретичний матеріал завдяки його практичному застосуванню, а також сформували уміння застосовувати отримані знання в практичній діяльності.
Лабораторне заняття відбувалося у дружній невимушеній атмосфері. Студенти мали чудову нагоду дослідити молочні продукти із полиць магазинів. Перевірити продукти на якість і безпечність споживчих властивостей за допомогою органолептичного аналізу, фізико – хімічних досліджень, ознайомитися із маркуванням і відповідність Національним стандартам України (ДСТУ). Студенти, дійсно, з нетерпінням чекають на наступні лабораторні роботи.
Які ж тематики охоплюють лабораторні роботи:
Оцінка якості молока і молочних продуктів;
Оцінка якості м'яса і м'ясних товарів;
Оцінка якості яєць;
Дослідження якості свіжої, охолодженої, мороженої риби відповідно стандартів;
Вивчення асортименту та показників якості кави та кавових напоїв;
Визначення якості борошна;
Визначення якості крупів;
Визначення якості цукру білого та меду.
Лабораторна робота закінчилась і студенти самі переконались яку продукцію виробляють підприємства, які є недоліки, а яку продукцію взагалі не можна споживати.
Тепер при покупці молочних продуктів, кожен перш ніж покласти товар до свого кошика, уважно вивче зовнішній вигляд, етикетку і задумається: « А чи дійсно я це хочу спожити?.. ТЕПЕР Я ЗНАЮ!»
Такі лабораторні роботи виробляють в кожному відповідальність, організованість, творчу ініціативу.
Далі буде…
Тетяна Розбицька
сертифікації сільськогосподарської продукції