Участь кафедри фінансів у круглому столі «Дорожня карта розвитку та фінансування фермерства: від дотацій до дешевих кредитів»

17 лютого 2020 року


          Викладачі кафедри фінансів Давиденко Надія, Буряк Аліна, Мрачковська Надія, Скрипник Галина, аспіранти та магістри-фінансисти прийняли участь у круглому столі, на тему: «Дорожня карта розвитку та фінансування фермерства: від дотацій до дешевих кредитів» який  відбувся  12 лютого 2020 р. в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ».

Організаторами  виступили: «Укрмілкінвест», Українська Кооперативна Федерація та кластер «Натуральне молоко».

Метою заходу було здійснення аналізу урядових постанов та програм для розвитку фермерських господарств, дешеві кредити та грандові програми для фермерів, а також  можливості міжнародної співпраці у сфері сільського господарства.

Учасниками заходу були представники влади, зокрема Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, донорських та міжнародних організацій, освітяни, фермери, інноватори, кооператори, аспіранти та студентська молодь.

Під час дискусії піднімалися найболючіші для України питання розвитку та підтримки малого та середнього бізнесу. Зокрема, президент «Української кооперативної федерації» (УКФ) Михайло Корилкевич, заявив, що за матеріалами Міжнародної фінансової корпорації Україна має одну з найменших у світі собівартість з виробництва молока - завдяки кліматичним зонам, якості землі, географічному положенню, але останніми роками країна зменшує виробництво і переробку молока, через те, що фермери на селі не мають доступу до сучасних технологій.

Керівник проекту «Сімейні молочні ферми» Сергій Чернієнко зазначив, що розвиток і підтримка сімейного фермерства є запорукою відновлення та розвитку сільської кооперації, сприяє зайнятості населення та розбудови сільських територій. Він підкреслив, що на сьогодні в Україні вже відкрито 23 сімейні молочні ферми і подано ще близько 400 заявок на відкриття сімейних молочних ферм. У разі успішної реалізації проекту за 3-5 років Україна отримає «вибух» економіки на селі.

Важливі питання сировинної складової агросектору  України підняла екс міністр аграрної політики України Ольга Трофімцева. Вона зазначила, про необхідність негайного переходу від сировинної до виробничої складової аграрної сфери.

Про необхідність державної підтримки малого підприємництва в Україні виступили запрошені до дискусії представники сімейного фермерства. Зокрема,  власник сімейної ферми у Закарпатській області говорив про необхідність фінансування  придбання племінної худоби, що дасть можливість у рази підвищити продуктивність.

До обговорення долучилася завідувач кафедри фінансів Надія Давиденко, яка зазначила про важливість підвищення фінансової грамотності серед фермерів, так як для більшості є проблемним ведення обліку та звітності, складання власного бюджету, можливості отримання інформації про урядові програми, гранти. Також, вона запропонувала надання консультаційної допомоги для фермерів зі складання бізнес–планів,  заявок на отримання кредитів і зазначила, що викладачі кафедри мають понад 20-ти річний практичний досвід та готові до співпраці з малим та середнім бізнесом.

 

Під час дискусій  учасники обговорили питання можливості міжнародної співпраці у сфері сільського господарства та винесли пропозиції щодо розвитку сімейних ферм та фермерський господарств на найближчу перспективу.

 

Надія Мрачковська,

доцент кафедри фінансів

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook