На кафедрі глобальної економіки пройшов міжнародний науково-практичний семінар «Конкурентоспроможність галузей аграрного сектору економіки в умовах глобалізації»

11 грудня 2019 року
НУБіП України

 

     З метою поглиблення міжнародних контактів Університету, обміну досвідом між українськими та грузинськими фахівцями, підвищення ефективності та якості наукових досліджень на базі кафедри глобальної економіки 6 грудня 2019 р. відбувся міжнародний науково-практичний семінар «Конкурентоспроможність галузей аграрного сектору економіки в умовах глобалізації» спільно з Батумським державним університетом імені Шота Руставелі, Національним інститутом економічних досліджень та Батумським Навчальним університетом навігації.

  

     Вельмишановних гостей привітно зустріли проректор з навчальної і наукової роботи, академік НААН України, професор Сергій Кваша та завідувач кафедри глобальної економіки, професор Наталія Вдовенко, які обговорювали участь у нових міжнародних наукових проектах Національного університету біоресурсів і природокористування України з Батумським державним університетом імені Шота Руставелі, Національним інститутом економічних досліджень та Батумським Навчальним університетом навігаціїСергій Миколайович зазначив, що кафедра глобальної економіки з Батумським державним університетом імені Шота Руставелі співпрацює на протязі п’яти років. За цей період було видано спільні підручники, монографії, науково-практичні рекомендації, затверджені науково-технічною радою Державного агентства рибного господарства України і впровадженні в практику діяльності галузей аграрного сектору економіки.

     Потім гості із Батумі: Бадрі Гечбайя, доктор економіки Батумського державного університету імені Шота Руставелі, керівник департаменту управління бізнесом, Кетеван Голетіані, доктор технічних наук, декан факультету логістики Батумського Навчального університету навігації, завітали до декана економічного факультету, професора Анатолія Діброви, який розповів про навчально-наукову лабораторію «AGMEMOD», яка працює на економічному факультеті, а саме на кафедрі глобальної економіки. Декан зазначив, що за допомогою моделі "AGMEMOD" можна доволі точно проаналізувати вплив політичних сценаріїв, що дозволить підвищувати якість дослідницьких робіт на всіх рівнях, а також аголосив, про важливість застосування сучасних методів при моделюванні та прогнозуванні економічних процесів. Модель нині включена до магістерської та аспірантської програм економічного факультету. Її практичне застосування сприяє підвищенню кваліфікації викладачів, аспірантів та студентів.

     Урочисто учасників міжнародного науково-практичного семінару привітала Наталія Вдовенко, доктор економічних наук, завідувач кафедри глобальної економіки, яка відмітила, що провідним інтегруючим елементом глобальної економічної системи є світовий ринок і його структурно-галузеві сегменти. Глобалізація агропродовольчих ринків та вплив зовнішнього конкурентного середовища стають визначальними для суб’єктів господарювання, а глобальна залежність і комплементарність усіх секторів національних економік трансформує суспільно-аналітичні, організаційно-економічні, інформаційно-технологічні, еколого-ресурсні умови розвитку країни.

     Далі слово взяв Бадрі Гечбайя, професор, член-кореспондент Академії Наук Бізнесу Грузії, доктор економіки, керівник департаменту управління бізнесом Батумського державного університету імені Шота Руставелі (Грузія), який привітав учасників семінару та наголосив, що ефективне функціонування аграрного сектору, зміцнення його конкурентних позицій на світовому ринку вимагає розробки і реалізації науково обґрунтованих заходів аграрної політики. Необхідно враховувати підвищення рівня нестабільності сучасних умов функціонування та посилення асиметрії інформації, що ускладнює процес прийняття управлінських рішень на мікро- та макрорівні, урізноманітнює ризики діяльності в аграрній сфері, може створювати додаткові перешкоди для розвитку агропромислового виробництва.

    Згідно програми міжнародного науково-практичного семінару виступила Кетеван Голетіані – доктор технічних наук, декан факультету логістики Батумського Навчального університету навігації з доповіддю «Особливості управління в трансформаційній економіці в Грузії». Кетеван Гівівна відмітила, що внутрішні системні трансформації відбуваються в усіх країнах світу. Трансформаційна економіка, передбачає зміну структури економіки й створення нових форм розвитку. Причому, трансформація не зводиться лише до ринкових реформ, а має комплексний характер, включаючи перетворення у політичній, інституціональній та культурній сферах, що синхронізуються між собою у просторі й часі.

     Далі обговорили проблемні питання формування сучасної парадигми конкурентоспроможності галузей аграрного сектору в умовах глобального дефіциту продовольства.

     У ході міжнародного науково-практичного семінару аспірантки кафедри глобальної економіки Ірина Чебан і Алла Чміль розповіли, як вони використовують модель «AGMEMOD» в написанні кандидатських дисертацій. Ірина наголосила, що за допомогою «AGMEMOD» вона може робити досить точні прогнози на основі економіко-математичного аналізу та моделювати майбутній розвиток аграрного сектору України. Також для аспірантів є ще один плюс моделі – це гарна база для публікації наукових програм і статей у міжнародних виданнях Scopus і Web of Science. Науковців з Грузії дуже зацікавила унікальна модель "AGMEMOD", а також можливість її практичного застосування.

     Після виступів спікерів, що носили практичний характер, жваві дискусії та обговорення, учасники семінару відвідали музей історії НУБіП України. 

     Шановані гості ознайомилися не лише з історією виникнення університету, а й із становленням сільського господарства на теренах України – з доби неоліту, починаючи з трипільської культури. Науковці із захопленням розглядали експозиції музею, які поетапно розкривають історію становлення та розвитку флагмана аграрної освіти України – Національного університету біоресурсів і природокористування України. Музей складається з 3 відділів: перший присвячено становленню сільського господарства на території України та історії становлення майбутнього передового аграрного університету; наступний – Другій світовій війні та АТО; третій – періоду відновлення Голосіївських інститутів, утворення УСГА, підписання перших міжнародних угод, культурно-масовому життю студентів, сучасній діяльності ННІ та факультетів НУБіП України, показаний у світлинах, історичних документах і речах.Враження про відвідування музею історії НУБіП України, слова щирої вдячності та побажання на майбутнє гості залишили в Книзі відгуків музею. 

  

     За результатами міжнародного науково-практичного семінару сформовано пропозиції та рекомендації щодо конкурентоспроможності галузей аграрного сектору економіки в умовах глобалізації. 

     Гостям сподобалася територія університету, якою вони пройшлися: все зелено, чисте повітря, чудовий стадіон, парк, ботанічний сад. Загалом, наші гості відмітили прекрасні умови для навчання студентів, потужну матерільно-технічну базу і побажали успіхів та процвітання НУБіП України.

Лариса Сокур, 
старший викладач кафедри глобальної економіки

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook