Всеукраїнський семінар-практикум «Технічний контроль колісно-транспортних засобів, методологія вимог та шляхи вирішення проблем у сфері акредитації».

29 листопада 2019 року
м. Київ НУБіП України

 

 

Одним з кроків з реалізації нещодавно підписаного договору про співробітництво між НУБіП та Міжнародною асоціацією органів з оцінки відповідності (МАООВ) став Всеукраїнський семінар-практикум «Технічний контроль колісно-транспортних засобів, методологія вимог та шляхи вирішення проблем у сфері акредитації». Його ініціатори – кафедра транспортних технологій та засобів у АПК, науково-навчально-виробничий центр «Автоінженіринг» НУБіП із залученням можливостей сучасних університетських навчально-наукових лабораторій – створили комфортні умови для учасників.

     Діяльність Міжнародної асоціації органів з оцінки відповідності (МАООВ) направлена на сприяння і підтримку роботи та участі Національного агентства з акредитації України (НААУ) у міжнародних організаціях із акредитації, ILAC, IAF, Європейської асоціації EA, вивчення міжнародного сучасного досвіду проведення досліджень, застосування сучасного обладнання та розробку рекомендацій щодо його використання, сприяння діяльності органів з оцінки відповідності на міжнародному рівні. А також консультаційні послуги з підготовки органу з оцінки відповідності до отримання акредитації у НААУ, розробку методичних рекомендацій з виконання умов стандартів серії ISO/IES 17000 і вимог ILAC, IAF та EA тощо.

     Вибір місця проведення семінару не випадковий: за словами президента МАООВ Володимира Чекаліналабораторія діагностики «Автоінженірингу» – одна з найкращих в УкраїніБажаючих скористатися її послугами стає все більше, не без гордощів говорить директор центру Володимир ЄвтушенкоБажаєш придбати потримане авто і перевірити його технічний стан – це до нас, адже наявне обладнання спроможне провести найповнішу перевірку.

     Сьогоднішній семінар-практикум викликав широкий резонанс та зацікавленість бізнесменів з усієї України. Мова про практичні заняття з оцінки колісних транспортних засобів щодо технічних можливостей проведення випробувань та їх довгострокового збереження, як того вимагає постанова КМУ «Про затвердження Порядку проведення обов’язкового технічного контролю та обсягів перевірки технічного стану транспортних засобів, технічного опису та зразка протоколу перевірки технічного стану транспортного засобу» (гальмівні системи, вимірювання вмісту оксиду вуглецю та вуглеводів у відпрацьованих газах, перевірка світлових приладів та електрообладнання, газового обладнання, стану рульового керування, систем контролю та обліку часу роботи і відпочинку водіїв).

     Особливе зацікавлення викликала доповідь Володимира Чекаліна щодо вимог Національного агентства з акредитації України, які включають розробку нових підходів для формування ринку надання послуг на основі найкращих європейських практик, що актуально для наукових досліджень ефективного розвитку автомобільної галузі. Дискусії в тому числі виникли щодо підготовки документів та проходження акредитації самих лабораторій відповідно до вимог ДСТУ ISO\IES 17025:2017.

     Наші ж науково-педагогічні працівники отримали сьогодні необхідні додаткові знання щодо розробки навчальних програм з дисциплін, які є базовими зі спеціальності «Транспортні технології (на автомобільному транспорті)» та інформаційної підтримки згідно вимог національного законодавства та галузевих стандартів Євросоюзу, зазначив завідувач кафедри транспортних технологій та засобів у АПК Петро ОвчарВсе це буде впроваджено в навчальний процес підготовки студентів механіко-технологічного факультету за спеціальністю «Транспортні технології (на автомобільному транспорті)».

Валентин Обрамбальський
 

 
 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook