У день студента – до лісів українських Карпат за знаннями та незабутніми враженнями!

20 листопада 2019 року

 Протягом 15-17 листопада на території Карпатського національного природного парку та ДП «Верховинське лісове господарство» відбувся виїзний науково-практичний семінар «Гірські ліси Карпат: особливості проведення лісомеліоративних та лісотаксаційних наукових досліджень». Семінар було ініційовано студентами-гуртківцями Kyiv Forestry Students Association та організовано у співпраці з кафедрою відтворення лісів та лісових меліорацій, кафедрою таксації лісу та лісового менеджменту та за підтримки ННІ лісового і садово-паркового господарства.

     Метою даного семінару є отримання практичних навиків з використання лісотаксаційного та лісомеліоративного обладнання при проведенні наукових досліджень у гірських лісах Карпат, також вивчення впливу антропогенного навантаження на лісові екосистеми. Основним об’єктом проведення досліджень стали насадження Карпатського НПП не спроста, адже враховуючи особливості природніх умов парку та зростаючого рекреаційного навантаження на лісові екосистеми доцільно проводити постійний моніторинг стану лісових екосистем для ефективного їх управління з дотриманням принципів сталого розвитку.
  
     До того ж, хто як не лісівники святкують день студента у лісі?! Ліси українських Карпат повністю зачарували учасників семінару, створивши святкову атмосферу і надихнули подолати складний маршрут Еко-стежки на г. Піп Іван протяжністю понад 20 км та плідно попрацювати. Саме вздовж цього маршруту було проведено ряд тренінгів щодо особливостей використання лісотаксаційних та лісомеліоративних методичних підходів, а також відповідного обладнання для проведення наукових досліджень. Краєвиди, котрі відкривалися на вершині г. Піп Іван на висоті 2028 м над рівнем моря були справжнім подарунком, що запам’ятається на все життя.
     На цьому робота семінару не закінчилася, адже порівняльні дослідження було проведено у лісових масивах ДП «Верховинське лісове господарство», через які простягається туристичний маршрут до Угорських скель. А вже біля Угорських скель, які за легендами володіють магічною дією, учасники семінару мали змогу загадати у величних і поважних скель секретне бажання.
     Не відбулося святкування дня студента без культурного збагачення, тому студенти із задоволенням відвідали регіональний історико-краєзнавчий музей Гуцульщини, де Галина Кутащук захоплююче розповідала про історію гуцулів та порівнювала студентів-лісників з ними. А хата-музей "Вишивки" вразив унікальними роботами та знайомством із майстринею Василиною Янушевською, яка з натхненням розповідала свої казки, життєві ситуації та дала мудрі поради для молоді. Ми вдячні за теплий прийом і бажаємо міцного здоров’я й многая літа. А в обмін на подаровані позитивні емоції і знання про гуцульський край учасники семінару презентували музеям брошуру «Кафедра відтворення лісів та лісових меліорацій: сторінки історії та сьогодення», підготовлену з нагоди 100-річчя кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій, і поетичну збірку доцента кафедри Володимира Малюги.
     Важливість даного роду семінарів важко переоцінити, адже вони допомагають майбутнім науковцям та фахівцям лісового господарства отримати практичні навички, які обов’язково знадобляться у майбутньому, та всебічно розвиватися. У сучасному світі, окрім теоретичних знань, необхідно мати унікальні практичні навики, щоб бути цінним спеціалістом на ринку праці.
 

Олександра Волощенко,
секретар студентського гуртка Kyiv Forestry Students Association
Юрій Іваненко,
аспірант кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій
Олександр Леснік,
старший викладач кафедри таксації лісу та лісового менеджменту 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook