«Гранд-каньйон і парк «Олександрія»

13 червня 2019, 10:09

Співробітниками кафедри екології агросфери та екологічного контролю 12 червня 2019 року був організований одноденний тур «Гранд-каньйон і парк «Олександрія». Метою даного туризму було ознайомитися з краєвидами нашої Батьківщини, вивчити дендрологічні види рослинності та екологічні проблеми водних й наземних екосистем, а також отримати позитивні емоції й враження.


Буцький каньйон і дендрологічний парк входять в сотню найкрасивіших місць України. Мальовничий гранітний каньйон на річці Гірський Тікич біля села Буки знаходиться на другому місці рейтингу «Сім чудес Черкащини». В народі його називають «Маленькою Швейцарією». По всюди прямовисні скелі, обліплені купками яскраво-жовтих квітів, навіть посеред водоспаду з піщаними берегами. Річка Гірський Тікич тече в протерозойських гранітах, вік яких оцінюється в 2 млрд. років, і утворює оригінальний, глибокий і вузький каньйон. Один з уступів якого названо на честь відомого українського геолога-петрографа «Скеля Родіонова», який Ви побачите і сфотографуєте. Гучний водоспад Вир - це чудо природи, яке не залишилося непоміченим і ще в 1972 році даному об’єкту був привласнений статус державного пам’ятника природи місцевого значення. Біля водоспаду ще в 19 столітті побудували великий водяний млин, залишки якого височіють над скелями, як і перша в Україні гідроелектростанція. Тут постійно шумить річка і квакають жаби. До цих звуків так звикаєш, що вже потім складно сприймати тишину. Буцький каньйон – це маленький фіорд в серці України. Побувавши в Буках один раз - все одно захочеться повернутися! Ви пройдете екологічною стежкою в 2 км вздовж скель Гранд-Каньйону та зможете прекрасно відпочити та зарядитись позитивною енергією в місцях СИЛИ.


Ще однією родзинкою тура було відвідування перлини Білої Церкви — дендропарку «Олександрія». Він належить до числа найбільших парків в Україні і має територію 400 га. Парк було створено понад 200 років тому родиною великого землевласника, графа Франциска Ксаверія Браницького, як предмет родинної гордості та магнатської величі. Незважаючи на складні історичні потрясіння, парк зберіг головні ландшафтні композиції і на сьогодні є унікальною пам'яткою садово-паркового мистецтва кінця XVIII - початку XIX ст. Над його створенням працювали відомі в Європі архітектори та садівники. Природні пейзажі органічно поєднані з архітектурними спорудами - павільйонами, альтанками, колонадами та містками виконаними в романтичному стилі. Колекція парку налічує близько 2500 видів, різновидностей та форм рослин. "Олександрія" - зразок ландшафтного парку з елементами романтизму та сентименталізму. Розташований на лівому березі річки Рось парк, ніби виростає з води, віддзеркалюючись на поверхні ставків, милується грою світла та тіні.

Віта Строкаль, організатор туру, доцент кафедри екології агросфери та екологічного контролю
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook