Механіко-технологічному факультету – 90!

7 листопада 2019, 11:15
м. Київ НУБіП України

 

 

Механіко-технологічний факультет святкує своє 90-річчя. На міжнародну науково-практичну конференцію «Агроінженерія: сучасні проблеми та перспективи розвитку», організовану з цієї нагоди, завітали представники вишів України, бізнесу, випускники різних років і сьогоднішні студенти.

     Ці 90 років сповнені творчого пошуку і титанічної праці: факультет випустив більше 22 тисяч інженерів-механіків, серед яких Флор Столярчук, Павло Бабій, Анатолій Пачевський, Олександр Мороз, Леонід Козаченко та інші, вітаючи учасників, зазначив ректор університету Станіслав НіколаєнкоЗ ним пов’язані такі видатні постаті, як Каміл Шиндлєр, Петро Вовк, Андрій Василенко, Петро Василенко, Володимир Крамаров, Юрій Кирдбая. Факультет уславили декани Петро Кравченко, Дмитро Войтюк, Петро Кудінов.

 

 

     Без гарного інженера з належним рівнем знань і практичною підготовко неможливо уявити сьогоднішній техногенний світ. Тож, на факультеті за останні п’ять років обладнано 5 лабораторій (зроблено ремонтів на 5 мільйонів гривень, ще на 15 – встановлено техніки), колектив співпрацює з всесвітньо відомими виробниками сільськогосподарської техніки – компаніями Джон Дір, Кун, Ельворті, Харді та іншими. Тільки цього року публіковано 29 статей в журналах, які входять до бази даних Scopus. На високому рівні лекції та практичні ведуть викладачі В’ячеслав Братішко, Геннадій Голуб, Олександр Войналович, Людмила ТітоваОлександр Ямков та інші.

     З нагоди святкування 90-річчя заснування факультету механізації сільського господарства ряд науково-педагогічних працівників і співробітників факультетів механіко-технологічного і конструювання та дизайну відзначено відомчими та університетськими нагородами.
     Подякою Міністерства освіти і науки України нагороджений заступник декана механіко-технологічного факультету Ігор СіваковКиївського міського голови – завідувачі кафедр Юрій Гуменюк (сільськогосподарських машин та системотехніки ім. П.М. Василенка), Василь Хмельовський (механізації тваринництва), доценти Іван Роговський і Олексій Бешун.

     Подяки НУБіП отримали завідувач кафедри механіки Микола Березовий, доценти Любов ШимкоАнастасія КуценкоАнастасія Ляшко, завідувач лабораторії кафедри нарисної геометрії, комп’ютерної графіки та дизайну Валентина Олійник, майстри виробничого навчання Наталія Кулібаба і Валерій Поляков.

     Почесними грамотами відзначені завідувач кафедри технології конструкційних матеріалів і матеріалознавства Євген Афтанділянц, професори Юрій РомасевичІван Головач, доценти Валентина МельникІгор Колосок, Віктор Поліщук, Вікторія Опалко, Станіслав Смолінський, Світлана Потапова, майстри виробничого навчання Наталія Воронцова, Олександр Костенко, Тетяна Сліпуха.

 

     Цінні подарунки вручили професорові Костянтину Лопатьку, доцентам Андрієві НесвідомінуВадиму ЯременкуОлександру Ямкову, завідувачеві лабораторії кафедри надійності техніки Юрію Лисікову.

     Рідний факультет приїхав привітати знаний політик Олександр Мороз, який зазначив: інженер, та ще й вихованець нашого університету, може виконувати будь-яку роботу, причому добре. І як приклад навів свого одногрупника, Героя України Анатолія Пачевського, який довгий час керував господарством на Вінниччині, зробив його процвітаючим та лишив цю справу у спадок дітям і онукам.

     Генеральний директор компанії «КУН Україна» Асад Лапш поділився історією співпраці з факультетом: чотири роки тому ми з деканом Ярославом Михайловичем поставили амбіційну задачу – готувати більш кваліфікованих інженерів. За цей час з допомогою нашої компанії відрито два навчальні центри, працює демонстраційний майданчик техніки КУН, наші менеджери постійно читають студентам лекції, а з цього року ще й почалася практична підготовка молоді на базі одного з університетський господарств – у селі Пшеничне. Переконаний, це – чудовий приклад співпраці вишу і бізнесу.

     Від компанії Харді рідний факультет привітав Володимир Тригубець. Він подякував викладачам за знання, які допомогли йому досягти успіху у житті та звернувся до молоді: ми на вас чекаємо! Ставайте професіоналами та приходьте до нас у компанію.

     Від НААН України, її президента Ярослава Гадзало (до речі, теж випускника факультету), себе особисто ювілярів вітав голова ради роботодавців НУБіП Валерій Адамчук. Він відзначив дуже цікаві перспективи України завдяки її аграрному сектору. Та вручив факультету почесну грамоту академії.

     З подарунком – комп’ютером – до колег завітав декан факультету конструювання та дизайну Зіновій Ружило. А президент Асоціації аграрних інженерів Василь Шпак, вітаючи колег, звернувся насамперед до студентства: сьогодні за Україну боротися вам, і розвивати її теж маєте ви.

 

     А з чого все починалося: хто започатковував факультет, його історію, віхи становлення, видатних вчених розповів декан Ярослав Михайлович. За ці 90 років зроблено дуже багато, але, сподіваємося, і попереду – великі звершення.

Ірина Білоус
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook