Всеукраїнської науково-практичної конференції «АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ЕКОНОМІКИ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ», присвячена 65-річчю кафедри економіки підприємства ім. проф. І.Н. Романенка Національного університету біоресурсів і природокорис

15 жовтня 2019, 14:39
НДІ економіки і менеджменту

 

04 жовтня в Національному університету біоресурсів і природокористування України кафедрою економіки підприємства ім.. проф. І.Н.Романенка проведено Всеукраїнську науково-практичну конференцію  «Актуальні питання економіки в забезпеченні цілей сталого розвитку» на честь 65-річчя кафедри.

Співорганізаторами конференції виступили: Інститут сталого розвитку Західного наукового центру НАН і МОН України (м. Львів), ННЦ «Інститут аграрної економіки» (м. Київ), Національний університет «Києво-Могилянська академія» (м. Київ), ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України» (м. Київ), Київський національний університет ім. Тараса Шевченка (м. Київ), Харківський національний технічний університет сільського господарства ім.             П. Василенка (м. Харків), Кам’янець-Подільський національний університет імені І. Огієнка (м. Кам’янець-Подільський).

У роботі конференції взяло участь близько 100 науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів і фахівців-практиків з різних регіонів України.

Питання економіки в забезпеченні цілей сталого розвитку в умовах сьогодення привертають увагу багатьох учених і практиків. Досягнення сталого розвитку – одна з найбільш актуальних проблем, які стоять перед усіма країнами світу. Основна його мета – забезпечити економічне піднесення й одночасно захистити ресурсну базу й навколишнє середовище з урахуванням інтересів майбутніх поколінь. Глобальні Цілі сталого розвитку були затверджені у 2015 році на саміті ООН з питань сталого розвитку. Україна приєдналася до цього світового тренду і 15 вересня 2017 року − Уряд країни представив Національну доповідь «Цілі сталого розвитку: Україна», що визначає базові показники для їх досягнення. Питання сталого розвитку актуалізувалися для України в зв’язку з укладенням Угоди про Асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським Союзом з іншого боку. Сприяння сталому розвитку є одним із головних напрямів посилення співпраці між сторонами, що визнають важливість врахування економічних, соціальних і екологічних інтересів нинішніх та майбутніх   покоління, але й майбутніх.

Попри існування рекомендацій Комісії ООН із сталого розвитку, формування стратегії досягнення цілей сталого розвитку кожної країни є своєрідною, що обумовлюється економіко-правовими особливостями країн, адміністративними традиціями, інституційною спроможністю, розподілом горизонтальної та вертикальної відповідальності між органами влади тощо.

Відтак, на конференції було розглянуто широке коло актуальних питань економіки в забезпеченні цілей сталого розвитку:

- в напрямку економіки та управління національним господарством: ключові виклики сучасності для розвитку вітчизняного бізнесу; продовольча безпека України; добробут населення України; ефективність використання ресурсного потенціалу; економічна суть державного приватного партнерства;  

- з проблем підвищення якості продукції, конкурентоспроможності та інноваційно-інвестиційних аспектів розвитку підприємств: головні засади підвищення конкурентоспроможності підприємств в сучасних умовах; актуальні напрями впровадження інновацій в рослинництві; розвиток зеленої економіки; аналіз стану поводження з побутовими відходами в Україні;

- в галузі агробізнесу, економіки та організації агропромислового виробництва: розвиток малого підприємництва в аграрному секторі економіки; сучасні тенденції розвитку вітчизняних агропромислових підприємств; економічні аспекти розвитку ягідництва, садівництва; проблеми вирощування нішевих культур і способи їх подолання; економічна доцільність виробництва лікарських ефіроолійних культур;

- в напрямку економіки природокористування й охорони навколишнього середовища: еколого-економічні проблеми використання земельних ресурсів в Україні; сучасні виклики та перспективи скасування мораторію на ринковий обіг земель сільськогосподарського призначення; еколого-економічні аспекти використання відчуджених земель в Україні; шляхи та напрями  вирішення екологічних проблем країни.

    За результатами обговорення тем доповідей учасники конференції ухвалили конкретні рішення і внесли обґрунтовані пропозиції щодо питань економіки в забезпеченні цілей сталого розвитку, а саме:

1.Резюмуючи актуальні питання  розвитку вітчизняного бізнесу учасниками конференції виділено ключові виклики, зокрема: загострення конкуренції на глобальному рівні за робочу силу, особливо висококваліфіковану, що є однією з причин зростання дефіциту кадрів на внутрішньому ринку; динамічне зростання цифровізації (діджиталізації) всіх сфер людської життєдіяності, особливо підприємницького сектору; зростаюча глобальна конкуренція за залучення інвестицій, що ускладнює доступ до міжнародних ринків фінансових ресурсів; загострення міжнародної конкуренції за доступ до міжнародних ринків товарів і послуг.

2. Ознайомившись із зарубіжним та вітчизняним практичним досвідом, нормативно-правовим забезпеченням стратегії сталого розвитку, учасники конференції відмітили глобальний характер  викликів, з якими сьогодні стикнулося людство, і запропонували поглиблення секторальних підходів щодо їх вирішення.

3. Учасники конференції дійшли висновку щодо необхідності імплементації у вітчизняне законодавство визнаної світовою наукою і практикою багатофункціональності як інструменту аналізу і методики розроблення аграрної політики, зорієнтованої на довгостроковий сталий розвиток. Важливим завданням  науковців у цьому контексті є розроблення, виконавчих органів прийняття до використання методу оцінювання сталого розвитку сільського господарства у межах підприємства з урахуванням набутого західноєвропейськими країнами досвіду. Зазначене вписується у зобов'язання, які витікають з Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

4. Враховуючи сучасні виклики скасування мораторію на ринковий обіг земель сільськогосподарського призначення, учасниками конференції запропоновано рекомендації щодо мінімізації ризиків тіньових оборудок із землею і зазначили, що основним консолідатором та дієвим інструментом забезпечення стабільності й ефективності сільськогосподарського  землекористування та стійкої соціально та екологічно спрямованої політики в сфері земельних відносин повинна бути держава.

5. Вважати за доцільне розширювати і поглиблювати дослідження за напрямами роботи науково-практичної конференції.

6. За результатами конференції сформувати збірник матеріалів конференції та розіслати за адресами учасників конференції.

7. Відобразити інформацію про результати конференції на сайті Національного університету біоресурсів і природокористування України.

 

 

Організаційний комітет конференції

04 жовтня 2019 р.

 

м. Київ

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook