Радіологи з усієї України зібралися в НУБіП на свій форум

8 жовтня 2019, 18:05
1-3 жовтня при нашому університеті відбувся 7-й З’їзд Радіобіологічного товариства України з міжнародною участю. Організаторами з’їзду, окрім НУБіП, були Радіобіологічне товариство України та Відділення загальної біології НАН України.

     Оргкомітет отримав 109 тез доповідей та заявок на участь в роботі з’їзду, які, крім України, були подані з Азербайджану, Білорусі, Грузії, Росії, Словаччини, Туреччини, Японії. В роботі з’їзду прийняли участь близько 90 вчених – представників різних напрямів радіобіологічної науки: загальної радіобіології та радіоекології, радіобіології тварин і рослин, медичної і сільськогосподарської радіології, радіаційної безпеки та суміжних спеціальностей. Учасники з’їзду представляли наукові центри, інститути НАН, НАМН, НААН, університети та інші наукові установи. 

  

  

     Було представлено і заслухано 9 пленарних, 64 секційних та 18 постерних доповідей, які охоплювали результати досліджень з найважливіших питань радіобіології, радіоекології, радіаційної медицини і радіаційної безпеки. Особливої уваги було приділено аналізу віддалених наслідків аварії на Чорнобильській АЕС для здоров’я населення, що зазнало опромінення. Співробітниками університету, переважно працівниками кафедри радіобіології та радіоекології і УкрНДІ сільськогосподарської радіології, було зроблено 3 пленарних і 6 секційних доповідей.

  

     В роботі з’їзду активну участь прийняли молоді вчені. За рішенням журі конкурсу троє з них було відзначено грамотами за найкращі доповіді. Три грамоти було вручено й іншим доповідачам.
     З’їзд відзначив, що за роки, які минули після 6-го З’їзду у 2015 р., досягнуто істотного прогресу з усіх напрямкам сучасної радіобіології та радіоекології. Зріс методичний рівень досліджень, удосконалилась методологія дозиметрії в біологічних експериментах. Отримані нові дані, які мають значення для поглиблення теоретичних радіобіологічних знань і збагачують арсенал практичних заходів, що забезпечують покращення умов проживання та господарської діяльності на забруднених радіонуклідами територіях. 

  

     Водночас було акцентовано, що недостатньо уваги приділяється дослідженням специфіки дії малих доз проникаючої радіації і хронічного опромінення на людину та інші об’єкти біоти, пошукам принципово нових радіопротекторних засобів зниження ризику проявів віддалених ефектів хронічного опромінення та дослідженням комбінованої дії іонізуючих випромінювань з чинниками іншої природи, зокрема з хімічними забруднювачами середовища і джерелами неіонізуючої радіації. 

     Обговоривши сучасний стан досліджень в галузі радіаційної біології і медицини, радіоекології та радіаційної безпеки, З’їзд прийняв рішення, спрямоване на прийняття заходів щодо покращення ситуації у цих напрямах науки, зокрема розробки державної програми мінімізації екологічних, медичних, соціальних наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. 
     Тези всіх заявлених доповідей опубліковано окремою збіркою.

  

     Для учасників з’їзду були організовані екскурсії по території кампусу, відвідуванню окремих кафедр і лабораторій, зокрема ботанічного саду, навчальної пасіки, конюшні. Більшість учасників були вражені гарними умовами навчання студентів і роботи викладачів нашого університету. 

     8-й З’їзд Радіобіологічного товариства України заплановано провести у 2023 р. 

В.В. Іллєнко,
старший викладач
кафедри радіобіології та радіоекології

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook