Біологічно активні препарати в рослинництві як тренд і перспектива

27 червня 2019, 9:49

         На базі університету пройшла XV міжнародна науково-практична конференція «Біологічно активні препарати в рослинництві. Наукове обгрунтування – рекомендації – практичні результати».

Її організаторами виступили кафедра екобіотехнології та біорізноманіття, НДІ фітомедицини, біотехнологій та екології, факультет захисту рослин, біотехнологій та екології за участі Німецького приватного інституту прикладної біотехнології daROSTIM і компанії UKRAVIT.

У роботі конференції взяли участь більше ста учасників із України, Білорусії, Молдови, Німеччини, Литви, Казахстану якіпредставили результати наукових досліджень та інноваційні розробки у сфері виробництва біологічних препаратів для рослинництва. Основною ж метою було підвищення ефективності та якості наукових досліджень, популяризації та трансферу вітчизняних інноваційних технологій, глибокого вивчення сучасних проблем виробництва біологічних препаратів для рослинництва, обговорення актуальних проблем агровиробництва шляхом обміну досвідом та досягнень.

Напередодні кілька днів поспіль іноземні делегації знайомилися з виробничими посівами науково-дослідних господарств НУБіП, агрофірмою «Колос», побували у Миронівському інституті пшениці імені В.М. Ремесла НААН України, а також з виробництвом та науковою складовою роботи одного з найбільших в Європі та Україні заводу компанії UKRAVIT.

Від імені ректорату учасників привітав проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша. Який відзначив важливість розуміння глибоких технологічних та структурних змін, яких зазнає аграрна галузь, щоб грамотно вибудовувати відповідні заходи на всіх рівнях державної політики. Такі сегменти, як біологічні препарати, добрива для рослинництва, землеробства, кормовиробництва, природоохоронні біотехнології та методи біоремедіації техногенно забруднених грунтів, біоенергетика, мають значні перспективи розвитку в разі прийняття сучасних стандартів і технічних регламентів, екологічних вимог, а також стимулюючих заходів, аналогічним в розвинених країнах США і Європи. Пріоритетний напрям – розробки і використання інноваційних біологічних засобів відтворення родючості ґрунту та отримання екологічно безпечної продукції рослинництва.

Вітчизняна оригінальна біотехнологічна інноваційна розробка НУБіП – біопрепарат Екстракон на основі консорціуму ґрунтових мікроорганізмів з поліфункціональним комплексом для активізації трофічних зв’язків у системі «грунт — рослина» та трансформації органічних речовин у гумусоподібну субстанцію, яка впроваджується більше 10 років в різних еколого-географічних регіонах. У НДГ «Великоснітинське» побудована та функціонує навчально науково-виробнича лабораторія потужністю 40 т біопрепарату на сезон, яка повністю забезпечує потреби дослідних господарств Університету, що дає можливість отримувати екологічно чисту продукцію не менше за рівня застосування хімічних добрив.

Свій погляд на представлену проблематику озвучили генеральний директор компанії UKRAVIT Віталій Ільченко, директор Німецького приватного інституту прикладної біотехнології daROSTIM Вольфганг Новік, генеральний директор ПАТ «Фітофарм» Тілахун Гобезайеху Єйсу, представники Інституту сільськогосподарської мікробіології і агропромислового виробництва НААН, Інституту мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАНУ та багато інших колег. У результаті вийшла цікава і конструктивна наукова дискусія, яка, сподіваємося, дасть новий поштовх для нових досліджень у аграрній галузі.

Микола Патика,

завідувач кафедри екобіотехнології та біорізноманіття

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook