Особливості застосування нормативно-правової бази в системі лісового господарства у зв’язку з переходом на Європейські стандарти.

5 червня 2019 року
Навчально-науковий інститут лісового і садово-паркового господарства

       5 червня 2019 року відбувся науково-практичний семінар «Особливості застосування нормативно-правової бази в системі лісового господарства у зв’язку з переходом на Європейські стандарти». На семінарі виступили Голова Технічного комітету зі стандартизації ТК 18 «Лісові ресурси» к.т.н., старший викладач кафедри технологій та дизайну виробів з деревини Буйських Наталія Володимирівна. У доповіді було зазначено, що перехід на нові що перехід на національні стандарти, гармонізовані з європейськими, передбачено постановою уряду «Про затвердження Програми діяльності Кабінету міністрів України» від 9 грудня 2014 року №695 та відповідно до наказу державного підприємства «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» від 14 грудня 2015 року №184

      Голова технічного комітету зазначила про велику роботу, яка була виконана членами технічного комітету з розроблення та впровадження нормативних документів. Також було зазначено, що існують європейські стандарти на лісоматеріали наступних порід – бук і дуб, сосна, ялина, ялиця, модрина, тополя, тис. Однак немає нормативів класифікації колод із деревини берези, вільхи, граба, акації, осики, липи, черешні тощо. На ці породи були розроблені та затверджені Технічні умови України.

     Заступник Голови Технічного комітету Марченко Наталія Валентинівна у своїй доповіді відмітила, що суттєво змінено підходи до визначення розмірно-якісних характеристик лісо- та пиломатеріалів. Зокрема, якщо раніше ділова деревина (лісоматеріали круглі) в Україні розподілялася на три сорти (І, ІІ, ІІІ) та мала низку сортиментів за їх призначенням, то з 2019 року розподіляється на чотири класи якості (A, B, C, D), як і в європейських країнах, з відсутнім визначенням їх напрямку використання. За словами Марченко Наталії Валентинівни, із переходом на систему європейської стандартизації лісопродукції знімуться питання й надлишковий контроль за реалізацією деревини і продукції з неї з боку цілої низки контрольних органів країни, які через недоліки у системі стандартизації мали претензії до лісгоспів та деревообробних підприємств.

                     По закінченню відбулося обговорення доповідей та жвава дискусія.

 

Завідувач кафедри технологій та дизайну виробів з деревини
проф. Пінчевська О.О.

 

 

 

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook