ВЕСНЯНА ШКОЛА Модуля Жана Монне "Контроль безпечності харчових продуктів у ЄС" «На шляху до гарантування безпечності харчових продуктів: підходи у запровадженні та здійсненні Європейського контролю за безпечністю харчових продуктів»

16 травня 2019, 10:00
НМЦ «Агроосвіта», вул. Смілянська 11

 14-16 травня 2019 року на базі Державної установи «Науково-методичного центру інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності вищих навчальних закладів «Агроосвіта» рамках реалізації проекту Європейського Союзу Еразмус+ напряму модуль Жана Моне – “Контроль безпечності харчових продуктів у ЄС” (№ 587548-EPP-1-2017-1-UA-EPPJMO-MODULE) відбулася Весняна школа з міжнародною участю «На шляху до гарантування безпечності харчових продуктів: підходи у запровадженні та здійсненні європейського контролю за безпечністю харчових продуктів», що завершилася  круглим столом «Взаємодія між Україною та ЄС для гарантування безпечності харчових продуктів».
Після відкриття заходу координатор проекту Марія Галабурда надала учасникам інформацію про цілі проекту “Контроль безпечності харчових продуктів у ЄС” та про програми Жана Монне в цілому.


Перший день роботи школи був присвячений контролю безпечності харчових продуктів та імплементації Європейських та міжнародних вимог у національне законодавство.
Перший заступник начальника Головного Управління Держпродспоживслужби у м.Києві Олександр Овчаренко доповів про досвід та стан контролю безпечності харчових продуктів у столиці.


Доцент кафедри стандартизації та сертифікації с/г продукції НУБіП України. Юлія Слива висвітлила вимоги європейських торгових мереж до харчових продуктів, що імпортуються в ЄС наголосивши на чинних стандартах.


Керівник відділу тестування Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз «Тест» Ніна Кільдій висвітлила стан захисту прав споживачів щодо безпечності та якості харчових продуктів та наголосила на проблемі фальсифікація, що можуть становити загрозу для здоров'я населення. Дане питання викликало жвавий інтерес та дискусію серед учасників.


Лідер Модуля Ольга Якубчак розповіла учасникам про чинне Європейське законодавство в сфері безпечності харчових продуктів та проаналізувала стан його імплементації і перешкоди, що виникають на цьому шляху.


Шляхи підтвердження безпечності та якості молочних продуктів на стадіях харчового ланцюга були описані Людмилою Кондрасій, кад. вет.наук, асистентом кафедри ветеринарно-санітарної експертизи.


Про економічні аспекти поглиблення відносин між ЄС та Україною у сфері торгівлі харчовими продуктами учасникам заходу розповіла Вероніка Мовчан, директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.
Експерт Швейцарсько-українського проекту «Створення системи контролю за безпечністю харчових продуктів на основі оцінки ризиків у циклі виробництва та збуту молочних продуктів в Україні» та Координатор Компоненту 3 «Залучення приватного сектору до системи контролю безпечності харчових продуктів» Ірина Висоцька доповіла про «Контроль за введенням в обіг сирого молока: наближення українського законодавства до вимог Європейського Союзу» і презентувала програмного додатку «Молочний модуль» розроблений для реалізації пілотного проекту «Програма контролю сирого молока» та призначений для впровадження Держпродспоживслужбою шляхом інтеграції до Головної інформаційної системи з метою запровадження ризик-орієнтованого підходу для контролю операторів ринку молока в Україні.


Другий день роботи школи мав на меті розглянути шляхи гарантування безпечності харчових продуктів протягом харчового ланцюга, зокрема окремі аспекти управління ризиками та методи контролю, що можуть застосовуватися на всьому ланцюгу життєвого циклу продуктів.


Олег Конкс, менеджер із свинарства компанії БІОМІН Україна ознайомив учасників із актуальними ризиками щодо мікотоксинів у кормах та харчових продуктах з аналізом ситуації в світі й Україні та розкрив підходи з управління цими ризиками.


Учасникам школи було також представлено лекцію професора університету Терамо Мануеля Сержі «Валідація методу лабораторних досліджень на прикладі хроматографії» та ознайомлено із діяльністю проекту Ерасмус+ напряму Розвиток потенціалу вищої освіти «Поліпшення навичок з лабораторної практики у фахівців агро-продовольчого сектору Східної Європи» Ag-Lab Людмилою Степурою.


Марія Галабурда висвітлила актуальні проблеми контролю безпечності харчових продуктів у ЄС а також ознайомила слухачів із принципами управління ризиками в кормовому ланцюзі.


Скринінгові та підтверджуючі методи контролю гігієнічних показників, вмісту патогенних мікроорганізмів та алергенів при виробництві харчових продуктів, які мають застосовувати виробники харчових продуктів висвітлив Павло Футерник директор ТОВ РОМЕР Лабс Україна.


Третій день роботи школи був виключно присвячений темі органічного виробництва. Руслан Білик, представник ТОВ «Органік-Стандарт» розповів учасникам про сертифікацію та інспектування виробництва органічних продуктів і запровадження європейських вимог в Україні.


Проблемні аспекти органічного виробництва продукції тваринництва та результати власних досліджень щодо вирощування органічної курятини представила Марія Кучерук.


Проведення весняної школи забезпечило учасників та залучених до участі всебічною, актуальною та об'єктивною інформацією про контроль за безпечністю харчових продуктів в ЄС та відповідним національним законодавством, сприяло підвищення обізнаності щодо проблем та завдань пов’язаних з безпечністю харчових продуктів та кормів. Учасники заходу визнали, що сучасний стан імплементації європейських вимог до контролю безпечності харчових продуктів вимагає усвідомленої участі усіх зацікавлених сторін – операторів ринку харчових продуктів, компетентних органів та споживачів, що потребує значних зусиль науковців, підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України, Держпродспоживслужби України, а також міжурядових і міжнародних організацій

Марія Галабурда
Доцент кафедри ветеринарно-санітарної експертизи, координатор модуля

 


 Резолюція

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook