Майстер-клас із біотехнології рослин як один із методів пошуку та залучення талановитої молоді до наукових досліджень

25 лютого 2019 року

 19 лютого 2019 року завідувач науково-дослідної лабораторії біотехнології рослин ВП НУБіП України «Боярська ЛДС», старший викладач кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій НУБіП України Оксана Чорнобров провела майстер-клас на тему: «Технологія введення в культуру in vitro рослин Betula pendula Roth.» для учнів Боярського академічного ліцею «Лідер»

Співпраця між науковцями ВП НУБіП України «Боярська ЛДС», викладачами кафедри та учнями Боярського академічного ліцею «Лідер» розпочалась ще на початку 2018 року. Так, у минулому році учні ознайомилися із методикою приготування живильних середовищ і маточних розчинів, способами стерилізації матеріалів та інструментів, особливостями роботи у стерильних приміщеннях, методами досягнення необхідного класу чистоти приміщення тощо.
На цей раз в учасників майстер-класу були нові цілі, більш складні завдання, серед яких головним було опрацювати технологію введення рослинного матеріалу, експлантів берези повислої в умови in vitro для масового одержання високоякісного садивного матеріалу. На майстер-класі учні ліцею, передусім, прослухали основи теорії та практично опановували стерилізацію експлантів, а саме: способи стерилізації та режим її проведення; вид, концентрацію та експозицію обробки у стерилізуючій речовині. У наших дослідженнях як експланти використовували фрагменти пагонів із бруньками, які добирали із 50-ти річних донорів у зимовий період.
Із надзвичайною ретельністю учні працювали у ламінарному боксі: виконували підготовчі операції, стерилізували інструменти, нарізали експлантати та субкультивували їх на приготовлене ними ж живильне середовище. Усього введено в культуру in vitro 33 стерильних експлантати на базове живильне середовище за прописом MS. Уже на наступному тижні будемо оцінювати ефективність підібраних режимів стерилізації рослинного матеріалу та їх вплив на нейтралізацію екзогенної мікробіоти на експлантах.

 

 

Учасники майстер-класу не тільки опанували на сучасному обладнанні окремі методики новітнього способу розмноження деревних рослин, а і почули багато цікавого про наш університет, його підрозділи, спеціальності, які можна отримати в його стінах, умови вступу та ще багато цікавої інформації, що дозволить їм краще обрати місце отримання фахової освіти. Така системна робота на користь усім, і приноситиме свої плоди і сьогодні, і завтра. Саме про це свідчили питання учнів упродовж майстер-класу.
На завершення учні дякували за здобуті знання і практичні навички та запевнили що з нетерпіння чекатимуть на наступну зустріч.

Оксана Чорнобров
старший іикладач кафедри
відтворення лісів та лісових меліорацій

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook