Підведено підсумки виконання в 2018 році науково-дослідних тематик НДІ техніки і технологій

13 грудня 2018 року
м. Київ НУБіП України

 13 грудня 2018 року в НДІ техніки і технологій відбувся розгляд результатів виконання в 2018 році науково-дослідних робіт. В НДІ техніки і технологій виконуються три НДР, що фінансуються з державного бюджету за замовленням МОН України. Над виконанням цих тем працюють науковці механіко-технологічного факультету кафедри технічного сервісу та інженерного менеджменту імені М. П. Момотенка, кафедри охорони праці та інженерії середовища, кафедри тракторів, автомобілів та біоенергосистем.

 
НДР 110/81-ф «Розробка новітніх теоретико-адаптивних систем синтезу технічного забезпечення ранньої діагностики внутрішніх хвороб ВРХ», науковий керівник Валерій Войтюк, термін виконання 2016-2018 рр., обсяг фінансування на 2018 рік – 208 711 грн.
За результатами виконання обґрунтовані аналітичні моделі опису структури адаптивної системи, яка включає безпосередньо саму систему технічного забезпечення, систему управління, зовнішнє середовище та систему ранньої діагностики внутрішніх хвороб ВРХ, при отриманому максимальному підвищенні адекватності значень контрольованих параметрів. Опубліковано монографію «Теоретико-адаптивні системи синтезу технічного забезпечення ранньої діагностики внутрішніх хвороб ВРХ», науково-методичні рекомендації «Методика поліпшення технічного забезпечення ранньої діагностики внутрішніх хвороб ВРХ, 5 статей у фахових наукових виданнях України, 1 стаття у виданні науковометричної бази Web of Science, 3 тези доповідей.
НДР 110/535-пр «Розробка методів дослідження закономірностей накопичення експлуатаційного пошкодження металоконструкцій і засобів продовження призначеного ресурсу сільськогосподарської техніки», науковий керівник Олександр Войналович, термін виконання 2017-2019 рр., обсяг фінансування на 2018 рік – 200 000 грн.
За результатами виконання виготовлено макет лабораторного пристрою для дослідження кінематики накопичення експлуатаційного пошкодження у зразках металоконструкцій, описано кінетику статистичного параметру пошкодження у разі втомного навантаження зразків металоконструкцій на великих базах, розкрито кінематичні закономірності накопичення експлуатаційного пошкодження у зразках металоконструкцій, обґрунтовано метод ймовірнісного аналізу ступеню небезпеки експлуатації тракторів. Подано 2 заявки на корисну модель, опубліковано 4 статті у фахових наукових виданнях України, подано до видання 3 статті у видання наукометричних баз Scopus і Web of Science, 2 англомовні тези доповідей, захист 3 магістерських робіт.
 
НДР 110/536-пр «Механіко-технологічне обґрунтування зниження шкідливого впливу ходових систем енергетичних засобів та польових машин на ґрунт», науковий керівник В’ячеслав Чуба, термін виконання 2017-2019 рр., обсяг фінансування на 2018 рік – 385 000 грн.
За результатами виконання: встановлено критерії змін властивостей під дією динамічних навантажень на ґрунт ходовими системами; розкрито аналітичні залежності взаємодії ходових систем з ґрунтом на підставі удосконалених та розроблених моделей формалізації родючого шару ґрунту під дією повного спектру динамічних навантажень з боку ходових систем; встановлено аналітичні вирази коефіцієнта опору перекочування пасивного та активного коліс в залежності від параметрів та режимів його кочення, механічних властивостей як самого колеса, так і поверхні, по якій воно перекочується. Опубліковано 6 статей у фахових наукових виданнях України, 2 статті у видання наукометричних баз Scopus і Web of Science, захист 2 магістерських робіт.
 
Далі заслухали звіти за 2018 р. по ініціативним науково-дослідним тематикам.
 
Після доповідей керівники тем відповіли на запитання, відбулась дискусія. Обговорення гострих проблем, на вирішення яких спрямована науково-дослідна робота, сприятиме їх вирішенню.
 
За результатами розгляду констатували, що науково-дослідні роботи по НДІ техніки і технологій виконуються на належному рівні, з дотриманням вимог МОН України до цього виду діяльності, а отримані результати відповідають запланованим і передбаченим робочими програмами на 2018 рік. Роботи ведуться з дотриманням термінів. Отриманні результати досліджень є досить актуальними та важливими з техніко-економічних позицій, їх результати вже апробовані у науково-методичних публікаціях (монографії, посібники, статті, тези тощо), захистах магістерських, кандидатських і докторських дисертацій, у виступах на міжнародних наукових конференціях різних країн.
 
Директор НДІ техніки і технологій 
Іван Роговський

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook