V ЮВІЛЕЙНИЙ КОНГРЕС З БЕЗПЕЧНОСТІ ПРОДОВОЛЬСТВА У ПОЛЬЩІ – РЕАЛІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ

19 листопада 2018 року
Ulica Mordechaja Anielewicza, 00-157 Warszawa

Сократ вважав за краще виховувати юнацтво, аніж обіймати громадську посаду, адже, на його думку, корисніший той, хто зробить багатьох здатними керувати державою, аніж той, хто керує нею сам. Тому науково-педагогічні працівники факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК знаходяться у постійному власному вдосконаленні і не втрачають можливість поділитись власним досвідом та послухати провідних європейських науковців. Тому вже стало за правило відвідувати викладачами кафедри стандартизації та сертифікації с.-г. продукції закордонні конгреси та наукові семінари. Не став виключенням і листопад місяць у якому відбувся V ювілейний конгрес з безпечності продовольства, в якому взяли участь доценти Наталія Сілонова та Юлія Слива.

Захід відбувся за участі IFS Office Central & Eastern Europe у конференц-центрі Polin в Музеї історії польських євреїв у Варшаві. Традиційно Конгрес організований CEE International Food Standard - IFS за сприяння і співпрацю Варшавського університету наук про життя і CSCMP Poland.

Головною темою конгресу стала якість та безпечність харчових продуктів, а програма Конгресу відображала потребу в пошуку інтегрального підходу до безпечності харчових продуктів та вказувала на тісний, нерозривний зв'язок всіх етапів і детермінант технологічних, логістичних та функціональних ланцюжків.

У Конгресі прийняли участь представники виробників сировини для переробної промисловості, переробники, банки, трейдери (торгові компанії, експортери, роздрібні мережі, дистриб'ютори), директори з експорту, директори, що відповідають за фінансову безпеку бізнесу, логістичні компанії, представники служб нагляду за ринком, органи з сертифікації, консультанти , страхові компанії, наукові представники.

Партнерами заходу у 2018  році виступили IFS (International Featured Standards), що являє собою групу стандартів, розроблених фахівцями з різних країн. IFS Food 6, найважливіший стандарт IFS в області безпеки і якості харчових продуктів, призначений для підприємств харчової промисловості. Він був визнаний GFSI. Отримання сертифікатів IFS потрібно для багатьох провідних роздрібних мереж в Європі і імпортерів, які є постачальниками сучасної оптової та роздрібної торгівлі.

Council of Supply Chain Management Professionals (CSCMP), що є незалежною організацією, яка об'єднує експертів в логістиці та ланцюгах поставок протягом понад 50 років. Вона розміщена в США, але також присутня на всіх континентах (більш ніж в 70 країнах) і має представництва по всьому світу. Діяльність організації спрямована на просування і поширення досліджень і знань в області логістики і управління ланцюгами поставок. CSCMP налічує понад 9 000 членів і є першою і найбільшою глобальною організацією, що об'єднує фахівців з логістики та ланцюгу поставок.

Варшавський університет природничих (SGGW) наук є одним з найбільших і престижних університетів країни. Він проводить дослідницьку та викладацьку діяльність, а також проводить наукові дослідження в галузі економіки. SGGW співпрацює з приблизно 275 іноземними партнерами на всіх континентах. Це дозволяє співробітникам і студентам подорожувати в університети-партнери для проходження стажувань або навчання.

Доповіді пленарного засідання включали: роль безпечності харчових продуктів у 100-річчі незалежності Польщі, науково-дослідні проекти та програми ЄС з інновацій у харчовому виробництві, аналіз мереж коротких ланцюгів поставок та інновацій в рамках проекту Горизонт-2020. Друга частина конгресу включала роботу 5-ти секцій, зокрема забезпечення якості та безпечності продукції, первинне виробництво, сертифікація, логістика та дієтологія, що були наповнені цікавими доповідями та презентаціями.

Для вирішення різних завдань, що стоять перед фахівцями харчової галузі односторонній підхід, орієнтований на класичні дослідження, вже є недостатнім. Потрібен комплексний підхід, що поєднує економічні, соціальні і правові питання, а також дисципліни технічних, екологічних і природних наук.

Враховуючи все вищезазначене хотілося б  висловити подяку організаторам V ювілейного конгресу з безпечності продовольства та особисто засновнику бізнес-групи  EWA BIS Мареку Марзеку за запрошення фахівців з НУБіП України.

 

Наталія Сілонова

доцент кафедри стандартизації

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook