День української писемності та мови

9 листопада 2018 року

День української писемності та мови відзначають щороку 9 листопада вже 21 рік поспіль.

За православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Святкування Дня української писемності та мови щорічно проводиться 9 листопада в день пам'яті українського святого Нестора-Літописця. Він – письменник-агіограф, основоположник давньоруської історіографії, перший історик Київської Русі, мислитель, вчений, чернець Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова. Його перу належать такі відомі роботи: "Повість временних літ", "Житіє святих князів Бориса і Гліба", "Житіє Феодосія Печерського".

У День української писемності та мови можна побачити урочисте покладання квітів до пам'ятника Нестора Літописця. Також  відзначають найкращих популяризаторів українського слова; заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою; стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика — конкурс проводився за підтримки Міністерства освіти та науки України та Ліги українських меценатів. Щорічна кількість учасників понад 5 млн із 20 країн світу.

Традиційно цього дня всіх українців запрошують написати Всеукраїнський диктант національної єдності і перевірити свої знання. Коли йдеться про вашу участь у змаганнях, слід говорити "беру участь", бо "приймати участь" - калька.

Запам'ятайте – слово "будь ласка" завжди пишеться окремо. Не треба ніяких дефісів.

Правильно говорити "протягом дня". Слово "на протязі" означає перебування на різкому струмені повітря, що задуває у щілини.

Іспит лише "складають", слово "здавати" вживається в інших випадках.

Наприклад – здати документи. Будівля та будь-що інше можуть бути "розташовані", а не "знаходитися", бо вони не можуть самі себе "знаходити".

 https://onlinetestpad.com/ua/tests/ukrainian

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook