Відбулося засідання кафедри

19 вересня 2018 року
НУБіП України 11 корп. 220 ауд.

 

           18 вересня 2018 р. відбулося засідання кафедри, на якому розглядалися організаційні питання діяльності кафедри в зв’язку із різким скороченням годин на викладання графічних дисциплін.

           Профільна дисципліна переживає нелегкі часи. Тенденція до її скорочення або витіснення із навчальних планів поширена по всіх ВНЗ України. Почалося це вилученням креслення із шкільного курсу, як обов’язкового предмету для вивчення. Далі – скороченням часу для вивчення у ВНЗ. Декілька років тому відбулося часткове скорочення семестрів вивчення дисципліни в нашому університеті – з трьох семестрів до двох на механіко-технологічному факультеті і з двох семестрів до одного – в ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження (спеціальність АКІТ). В цьому навчальному році скорочення відбулося то тієї межі, за якою – повне вилучення із навчальних планів. На факультетах захисту рослин, біотехнологій та екології, харчових технологій та управління якістю продукції АПК, механіко- технологічному замість двох семестрів залишено один. В ННІ лісового і садово-паркового господарства для спеціальностей «Лісове господарство» «Садово-паркове господарство» вже відбулася повна ліквідація дисципліни після її вивчення на протязі багаторічної підготовки фахівців зазначених спеціальностей. Якщо так і далі буде продовжуватися, то випускник вишу інженерного спрямування буде не в змозі документально оформити найпростіше технічне рішення і подати його, наприклад, на отримання патенту.

           Все це призвело до різкого скорочення годин на вивчення графічних дисциплін. В бесіді із деканом механіко-технологічного факультету було наголошено, що таке поступове пресування дисципліни з трьох семестрів у один призведе до негативних наслідків. Навіть якщо було б збережено кількість годин на вивчення дисципліни, то все рівно їх не можна було б ефективно використати, оскільки навчання із виконанням домашніх графічних завдань має бути розтягнуте в часі. Крім того, має бути дотриманий принцип наступності – вивчення теоретичних основ нарисної геометрії в першому семестрі і їх практичне застосування і отримання навичок роботи в системах комп’ютерної графіки – в наступних семестрах. З цього приводу була досягнута домовленість про відновлення навчання в двох семестрах в новому навчальному році.

           В зв’язку із нестачею педагогічного навантаження на кафедрі будуть викладатися нові дисципліни, а в перспективі – можлива зміна її назви, як це вже відбулося у багатьох вишах.

           Були розглянуті інші питання, в тому числі завдання кафедри на поточний навчальний рік, виходячи із виступу ректора університету на розширеному засіданні Вченої ради від 28 серпня 2018 р.

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook