Готуємо висококваліфіковані кадри для рибної галузі України

23 квітня 2018 року

   Студентський гурток «Рибництво» було створено на кафедрі аквакультури наприкінці 2011 р. з метою залучення до наукової роботи кафедри студентів факультету тваринництва та водних біоресурсів зі спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура». Завдяки участі в роботі гуртка студенти, починаючи вже з першого курсу, отримують можливість навчитися аналізувати та узагальнювати науково-технічну інформацію, поглиблювати теоретичні знання і удосконалювати практичні навички з обраної спеціальності як на науково-виробничій базі університету, так і на виробничих підприємствах та в науково-дослідних установах рибної галузі.

    На сьогодні участь в роботі гуртка «Рибництво» приймають 12 студентів, з них шестеро – першокурсники, двоє – студенти 4 курсу і четверо - магістри.

     За час існування гуртка серед його членів завжди були найбільш вмотивовані, схильні до наукової роботи і охочі до нових знань студенти. Дехто з них були учасниками і досягли високих результатів на 2-му етапі Всеукраїнської Олімпіади зі спеціальності «Водні біоресурси та аквакультура». Так, Шайгородський Ігор і Левадній Владислав стали переможцями Олімпіади в індивідуальному заліку у 2017 і 2018 рр. відповідно.

Фото 1.Команда НУБіП України - переможці Всеукраїнської студентської Олімпіади зі спеціальності «Водні біоресурси та аквакультура» 2017 р. (зліва направо: Шайгородський Ігор, Артюх Христина, Пузан Юрій)

Фото 2. Левадній Владислав - переможець Всеукраїнської студентської Олімпіади зі спеціальності «Водні біоресурси та аквакультура» 2018 р. в індивідуальному заліку разом зі своїм наставником, доцентом кафедри аквакультури Василем Коваленком

     Члени гуртка «Рибництво» надають допомогу науковцям кафедри у проведенні їхніх досліджень і при цьому отримують експериментальний матеріал для написання власних дипломних робіт дослідницького спрямування. Так, студентка магістратури Поліщук Надія є співвиконавицею ініціативної НДР кафедри аквакультури і проводить дослідження щодо впливу солей гумінових кислот на продуктивні показники і виживаність цінної осетрової риби - стерляді. За наукову доповідь на 72-й Всеукраїнській студентській науковій конференції вона  отримала диплом ІІІ ступеня.

Фото 3. Студентка магістратури кафедри аквакультури Поліщук Надія проводить дослідження на осетровому підприємстві «НВСГП «Бестер»»

      Гуртківці також періодично залучаються до вирішення виробничих проблем навчально-науково-виробничої лабораторії рибництва кафедри аквакультури. Так, вони регулярно приймають участь в технологічному процесі одержання потомства риб на рибоводній дільниці факультету, а нещодавно виконали важливу роботу з оцінки стану готовності плідників стерляді до інкубаційної кампанії поточного року, визначивши індивідуальний ступінь зрілості кожної з шести самиць цієї риби за показником поляризації ядер в овоцитах риб.

Фото 4. Члени гуртка «Рибництво» відбирають проби гонад у плідника стерляді (зліва направо: Кайстро Сергій, Потупа Олександр, Левадній Владислав)

   Бувші члени гуртка «Рибництво» після закінчення навчання в університеті працюють на кращих підприємствах рибної галузі. Наприклад, Швець Артем став майстром-рибоводом найбільшого в Україні спеціалізованого підприємства індустріального типу ТОВ «Одеський осетринницький комплекс», а Бардик Роман працює старшим рибоводом ПП «Науково-виробниче сільськогосподарське підприємство «Бестер»».

Фото 5. Швець Артем – рибовод ТОВ «Одеський осетринницький комплекс»

Фото 6. Старший рибовод ПП «НСГП «Бестер»» Бардик Роман (зліва) разом зі студентами НУБіП України Шайгородським Ігорем (в центрі) і Вознюком Романом (справа) робить гормональну стимуляцію нерестового стану у плідника стерляді

    Участь в роботі наукового гуртка «Рибництво» є для студентів важливим джерелом поповнення і унаочнення теоретичного матеріалу з технологічних дисциплін та можливістю удосконалити практичні навички, наявність яких є одною з головних вимог роботодавців при прийомі випускників ВНЗ на посади технологів-рибоводів.

Василь Коваленко,

доцент кафедри аквакультури

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook