Викладачі кафедри фіскальної політики і страхування відвідали семінар "Школа молодого педагога".

30 січня 2018 року
НУбіП України
30 січня викладачі кафедри фіскальної політики і страхування доц. Анастасія Кириченко, ст. викл. Ольга Файчук та асист. Світлана Гаркуша долучились до загальноуніверситетського заходу - «Школа молодого педагога», який був проведений гуманітарно-педагогічним факультетом. Розпочав зустріч декан Василь Шинкарук словами відомого педагога-гуманіста Василя Сухомлинського: «Молодий фахівець стає хорошим педагогом, перш за все, завдяки творчій праці педагогічного колективу». Саме тому, для творчої праці науковці факультету, зокрема, кафедри педагогіки запропонували серію майстер-класів і тренінгів.
Відкрив семінар ректор Станіслав Ніколаєнко, який, перш за все, розповів про сьогодення університету, досягнення та його проблеми. Зазначив, що саме викладачі, в тому числі і присутні в цій залі, мають давати на них достойну відповідь. 
Перше – це підготувати такого фахівця, який зміг би вивести країну на високий рівень її розвитку. Друге – забезпечити такий освітній процес, щоб наші випускники змогли працювати на будь-якому виробництві. Звичайно для цього викладач повинен відповідати таким вимогам: бути професіоналом своєї справи, володіти іноземними мовами, пов’язувати навчання і науку, бути моральним авторитетом, запобігати психологічному вигоранню. А ще, наголосив ректор, стосунки між колегами повинні бути товариські, партнерські і, разом із тим, вимогливі. Про що неодноразово, підкреслив він, наголошує і керівникам адміністративних служб університету. Зверхність і недоброзичливість просто недопустимі тут. А наостанок Станіслав Ніколаєнко закликав кожного в аудиторії серйозно поставитися до виконання головних завдань реформування НУБіП, про які йшлося в публікаціях раніше.
Наступна доповідь була присвячена питанням тлумачення та змістових складових освітніх програм і новелам двох законів: «Про освіту» та «Про вищу освіту». Про це молодим викладачам розповіла начальник навчального відділу Оксана Зазимко. Мова йшла також про особливості цьогорічної вступної кампанії, новації, що передбачаються в освітньому процесі безпосередньо НУБіП (зменшення кількості дисциплін, відхід від поняття «залік» тощо).
Доповідь викликала жваве обговорення. Особливу стурбованість серед молодих викладачів викликає вступ у магістратуру на основі ЗНО. Окрім того, лунало прохання оптимального розкладу занять викладачів, адже потрібен час для наукової, методичної роботи чи підтримання міжнародних зв’язків. Диспетчерська служба для цього робить усе можливе, запевнила Оксана Зазимко. Однак компактно розподілити розклад – це вже прерогатива кафедри. Також молоді викладачі торкнулися різних аспектів іншомовної підготовки, зокрема, вивчення англійської мови як студентами, так і працівниками, здачі іспиту на рівень володіння англійською після закінчення університетських мовних курсів та пропозиції щодо поліпшення їх роботи і налагодження зворотнього зв’язку зі слухачами.
Велику зацікавленість аудиторія проявила до доповіді кандидата педагогічних наук Артура Кочаряна, присвяченій проблемі застосування інформаційно-комунікаційних технологій в освіті. У зв’язку із численними новаціями, розвитком технологій змінюється і роль викладача. Сьогодні він має орієнтуватися на глобальне мислення і потреби роботодавців, зазначив доповідач. А якщо конкретніше – маємо навчити студентів тому, що найближчих десять років не буде вміти робот, тобто генерувати, а не відтворювати знання.
Викладачі кафедри вдячні за проведений семінар та підкреслюють необхідність подібних заходів і не лише для викладачів-початківців. Адже лише тільки тоді, коли буде відбуватись жвавий діалог між керівництвом та викладачами будуть найвищі результати в роботі всього університету.
 
Ольга Файчук,
к.е.н., ст. викл. кафедри фіскальної політики і страхування
 

  

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook