Наукова робота кафедри гідробіології та іхтіології – один з головних її приорітетів

23 квітня 2017 року

Наукова робота студентів є у пріоритетах діяльності кафедри гідробіології та іхтіології у 2017 році. У бакалавратурі викладачі кафедри допомагають їм розуміти, як правильно обирати напрям наукових досліджень, визначати актуальні питання для роботи, формувати схеми досліджень, планувати роботу. Практичні навички закріплюються на лабораторних заняттях та практичних роботах. У магістратурі важливою складовою наукової діяльності є обрання тематики магістерської роботи та її виконання.

Значна увага викладачами кафедри надається висвітленню результатів студентської наукової роботи на конференціях, семінарах, симпозіумах, оскільки це дозволяє апробувати результати досліджень, обрати найактуальніше спрямування своєї діяльності.

29-30 березня відбулася чергова 71 Всеукраїнська науково-практична студентська конференція «Сучасні технології у тваринництві та рибництві: навколишнє середовище – виробництво продукції – екологічні проблеми», на якій достойно і широко були представлені результати наукової роботи студентів кафедри.

Найбільше уваги у поданих наукових роботах було приділено проблемам екології водних екосистем. Екологічний стан рибогосподарських водойм потребує постійного прискіпливого контролю та впровадження сучасних технологій його відновлення чи підтримання на збалансованому рівні. У поданих студентських роботах було розглянуто БІОЛОГІЧНІ ІНВАЗІЇ ЧОРНОГО МОРЯ ТА ЇХ РОЛЬ У ГІДРОБІОЦЕНОЗАХ (доповідач: Д.К.Мельник; науковий керівник: М.І.Хижняк); БІООБРОСТАННЯ – ЯК ЕКОЛОГІЧНУ ПРОБЛЕМУ (доповідач: Т.М.Поліщук; науковий керівник: І.Ю.Кірєєва); ВПЛИВ ДНОПОГЛИБЛЮВАЛЬНИХ РОБІТ НА ЕКОЛОГІЧНИЙ СТАН ВОДНИХ ОБ’ЄКТІВ І ВОДНИХ ТВАРИН (доповідач: А.О.Палій; науковий керівник: І.Ю.Кірєєва), ГІДРОЛОГІЧНИЙ ТА ГІДРОХІМІЧНІ РЕЖИМИ НОВОЖИВОТІВСЬКОГО ВОДОСХОВИЩА НА Р.РОСЬ (доповідач:Ю.В. Миргородська; науковий керівник: П.Г.Шевченко), ЕКСТРЕМАЛЬНІ ВОДНІ ЕКОСИСТЕМИ (доповідач: Д.К.Мельник; науковий керівник: І.Ю.Кіреєва),ОСОБЛИВОСТІ ОСМОРЕГУЛЯЦІЇ У РИБ РІЗНИХ ЕКОЛОГІЧНИХ ГРУП ТА ЇЇ ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИСОКОЇ РИБОПРОДУКТИВНОСТІ ВОДОЙМ (доповідач: Л.Б.Дмитрієва; науковий керівник: С.В.Дудник) та багато інших.

Частина робіт присвячена дослідженню стану іхтіоценозів у водоймах різних типів: БІОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА КАРАСЯ СРІБЛЯСТОГО КАНІВСЬКОГО ВОДОСХОВИЩА (доповідач: М. Венедчук; науковий керівник : В. Цедик); ДО ПИТАННЯ СПРЯМОВАНОГО ФОРМУВАННЯ ПРОМИСЛОВОЇ ІХТІОФАУНИ ДНІПРОВСЬКИХ ВОДОСХОВИЩ (доповідач: М. Малкіс; науковий керівник: В. Цедик); ЕФЕКТИВНІСТЬ ПРИРОДНОГО ВІДТВОРЕННЯ РИБ У КРЕМЕНЧУЦЬКОМУ ВОДОСХОВИЩІ (доповідач:  К. Федченко; науковий керівник: В. Цедик) та інші.

Прогресивний стан популяцій риб у водоймах безперечно пов’язаний із формуванням збалансованої і потужної природної кормової бази водойм. Її дослідження також висвітлено у наукових доповідях: РОЗШИРЕННЯ ПРИРОДНОЇ КОРМОВОЇ БАЗИ РИБ ЯК МЕТОД ПІДВИЩЕННЯ РИБОПРОДУКТИВНОСТІ ВОДОСХОВИЩ (доповідач: А.М.Бабир; науковий керівник: М.І.Хижняк).

Приділена увага і проблематиці розвитку рибного господарства країни та вирішенню рибоводних питань: ВИЗНАЧЕННЯ СТАТІ СТЕРЛЯДІ НА БАЗІ ОСЕТРОВОГО ГОСПОДАРСТВА «БЕСТЕР» (доповідач: Р.Ю.Бардик; науковий керівник: Н.О.Марценюк; РЕПРОДУКТИВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ САМОК РОСІЙСЬКОГО ОСЕТРА ВИРОЩЕНИХ «ВІД ІКРИНКИ» (доповідач: А.С.Терещенко; науковий керівник: І.Ю.Кірєєва); РИБОВОДНО-БІОЛОГІЧНІ РЕЗУЛЬТАТИ ЗАВОДСЬКОГО ВІДТВОРЕННЯ РОСІЙСЬКОГО ОСЕТРА НА ГОСПОДАРСТВІ «ФОРТУНА ХХІ вік» (доповідач: Г.С.Ніконорова; науковий керівник: І. Ю. Кірєєва); РОЗВЕДЕННЯ РИБ: ПРОБЛЕМИ МИНУЛОГО І СУЧАСНОСТІ. СТАН ТЕПЛОВОДНОЇ СТАВОВОЇ АКВАКУЛЬТУРИ В УКРАЇНІ (доповідач: Є.О.Багновий; науковий керівник: О. В. Шкарупа) та інші.

    Важливо відзначити, що з кожним роком рівень студентських конференцій зростає, суворішають вимоги. Але це тільки стимулює до удосконалення наукових пошуків. 

С. Дудник,

доцент кафедри гідробіології та іхтіології

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook