Нові науково-методичні видання працівників кафедри охорони праці та інженерії середовища у 2016 р.

8 лютого 2017 року

Науково-педагогічними працівниками кафедри охорони праці у 2016 році підготовлено та опубліковано ряд науково-методичних видань. Серед них монографія, підручники та навчальні посібники, рекомендовані Вченою радою НУБіП України.

Монографія «Професійний ризик на механізованих процесах в АПК України» (автори – Войналович О.В. та Гнатюк О.А.) присвячена визначенню професійних ризиків на механізованих процесах у рослинництві та тваринництві в АПК України. У монографії представлено результати дослідження механізмів утворення травмонебезпечних ситуацій, умов та обставин, що їм сприяють, вивчення характеру протікання (перебігу) небезпекоутворювальних подій на механізованих процесах в АПК і розроблені на цій основі профілактичні заходи та технічні засоби безпеки, які максимально б унеможливили повторення нещасних випадків у майбутньому, а отже, знизили б професійний ризик механізаторів АПК до прийнятного рівня. В основу викладення матеріалу в монографії покладено загальний системний підхід, що ґрунтується на цілісності, структурності, взаємозв’язку елементів, що входять до складу системи «ЛМД»; використано метод логіко- імітаційного моделювання з апаратом логічного аналізу булевої алгебри (алгебри логіки); метод «дерева відмов»; методи математичної статистики та теорії ймовірності для вивчення випадкових (стохастичних) подій і явищ. Викладені у монографії результати дослідження авторів було отримано з використанням загальноприйнятих положень теорії ймовірності, методів математичного моделювання та статистики. Для розрахунків професійного ризику трактористів-машиністів було використано комп’ютерну програму «SAPHIRE»

Навчальний підручник «Охорона праці у рибному господарстві» (автори – Войналович О.В., Марчишина Є.І.) підготовлено на основі раніше виданого у 2013 р. навчального посібника, рекомендованого МОН України для студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за спеціальністю «Водні біоресурси та аквакультура». У підручнику представлено підходи та вимоги щодо забезпечення нормативних умов праці на рибогосподарських підприємствах. Описано організаційні засади та документальне забезпечення функціонування системи управління охороною праці, вимоги безпеки і гігієни праці під час виконання різноманітних технологічних процесів у рибництві, особливості забезпечення пожежної безпеки на рибогосподарських підприємствах

Навчальний підручник «Охорона праці у ветеринарній медицині» підготовлено на основі виданого у 2010 р. навчального посібника з аналогічною назвою та рекомендованого МОН України (автори – Войналович О.В., Білько Т.О., Марчишина Є.І.) для студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за спеціальністю «Ветеринарна медицина». У цьому підручнику описано основні заходи і засоби безпеки праці на підприємствах ветеринарної медицини України. Детально охарактеризовано небезпеки і шкідливості під час виконання лікувально-профілактичних робіт на тваринницьких фермах та заходи для зниження травматизму і професійної захворюваності. Підручник ілюстровано фотографіями, рисунками, блок-схемами, в яких представлено послідовність безпечного виконання ветеринарних заходів.

Навчальний посібник «Охорона праці на будівельних об’єктах АПК» (автори – Войналович О.В., Кофто Д.Г., Мотрич М.М.) призначено для студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за спеціальністю «Промислове та цивільне будівництво» та «Сільське будівництво». У посібнику розглянуто питання функціонування системи управління охороною праці на будівельних підприємствах – задачі, документальне забезпечення, навчання з працеохоронних питань, контроль безпеки праці та ін. У ньому детально охарактеризовано виробничі небезпечні та шкідливі чинники у будівельній галузі, представлено вимоги безпеки, яких потрібно дотримуватися під час виконання різноманітних робіт на будівельному майданчику. Суттєву увагу звернуто на заходи щодо дотримання вимог охорони праці під час виконання робіт на висоті, щодо улаштування території об’єкта будівництва, електро- і пожежної безпеки на будівельному майданчику. Посібник може бути корисним для керівників підприємств, спеціалістів служб охорони праці та інших посадових осіб, які відповідають за безпеку виконання робіт у будівельній галузі.

Навчальний посібник «Гігієна та особливості транспортування тварин» (автори – Поліщук В.М., Засєкін Д.А.) призначено для студентів спеціальності «Організація перевезень і управління на транспорті (за видами транспорту)», а також керівників, спеціалістів служб охорони праці та інших посадових осіб, які відповідають за безпеку виконання автотранспортних робіт на підприємствах АПК. У навчальному посібнику представлено підходи та вимоги під час транспортування тварин на підприємствах АПК. Вказані транспортні документи, які повинні бути оформлені під час транспортування тварин, наведені послідовність і приклади їх оформлення. Описані правила транспортування тварин та технічні засоби для їх перевезення.

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook