Відкрите лабораторне заняття з дисципліни «Овочівництво»

5 грудня 2016 року

     На агробіологічному факультеті проведено відкрите лабораторне заняття з дисципліни «Овочівництво» для студентів 3-го курсу 3 групи ОС «Бакалавр» доцентом Бобось І.М. та завідувачем лабораторією кафедри овочівництва Леонтьєвою О.А. на тему: «Коренеплідні овочеві культури». Заняття відвідали декан агробіологічного факультету Забалуєв В.О., науково-педагогічні працівники кафедри овочівництва та завідувачі лабораторіями кафедр факультету.   

 

     Метою заняття було ознайомлення студентів з особливостями росту і будови коренеплодів родини Селерові та Лободові й методикою визначення їх основних сортових ознак та смакової оцінки. Студенти вивчили біологічні особливості коренеплодів, будову коренеплодів. За свіжими зразками коренеплодів студенти визначали основні сортові ознаки коренеплодів родини Селерові, а саме: моркви, петрушки, селери, пастернаку.

     Серед коренеплодів основною культурою в Україні є морква, як за поширенням, так і за значенням. Для культури розроблені сучасні технології вирощування для всіх напрямів маркетингу. Це технології вирощування моркви на пучкову продукцію, для зберігання, переробки (на соки, пюре), сушіння і заморожування. В кожній із них використовують сорт або гетерозисний гібрид, правильний вибір якого визначає успішність бізнесу. 
     На заняті студенти визначали за індивідуальним завданням основні сортові ознаки моркви, серед яких важливим є забарвлення, форма і довжина коренеплодів.

     Сортове різноманіття моркви у світі дуже велике. Включає сорти різного забарвлення. Останнім часом в Україні з’являються сорти жовтої і навіть білої, фіолетової моркви. Студенти на занятті змогли переконатись, що головними у технології вирощування для культури є форма та довжина коренеплоду. З формою коренеплоду пов’язані скоростиглість, вимогливість до глибини орного шару, збирання врожаю, напрям споживання. На форму коренеплоду сильно впливають умови вирощування. На важких глинистих ґрунтах, які швидко ущільнюються, а також на погано оброблених з неглибоким орним шаром коренеплоди мають тенденцію до загострення і видовження.

    

     Сорти моркви були представлені за трьома групами сортотипів: Конічна, Циліндрична і Овальна. Студенти ознайомились із сортотипами моркви, які формують довгі коренеплоди (20-25 см) – Флакке, Валерія, Берлікумер, для яких вирощування рекомендоване на грядах або гребенях, в добре підготовленому ґрунті, щоб отримати стандартні коренеплоди.
      Сортові особливості петрушки, селери, пастернаку визначали за формою та розгалуженням коренеплодів. А завершили лабораторне заняття дегустацією, а саме визначенням смакової оцінки сортів моркви і пастернаку. Основними показниками при дегустації цих коренеплодів є зовнішній вигляд, смак, консистенція, забарвлення, соковитість, за якими й проводили дегустаційну оцінку за 9-и бальною шкалою.      

     

     Студенти на лабораторному занятті змогли переконатись про важливість застосування всіх елементів технології вирощування культур з родини Селерові, від яких залежать як морфологічні ознаки коренеплодів, так і їхні якісні та смакові показники.
      Члени робочої групи кафедри та студенти високо оцінили заняття, яке повністю відповідало вимогам вищої школи.

 

І.О. Федосій,
в.о. завідувача кафедри овочівництва

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook