Відкрите лабораторне заняття з дисципліни «Овочівництво»
На агробіологічному факультеті проведено відкрите лабораторне заняття з дисципліни «Овочівництво» для студентів 3-го курсу 3 групи ОС «Бакалавр» доцентом Бобось І.М. та завідувачем лабораторією кафедри овочівництва Леонтьєвою О.А. на тему: «Коренеплідні овочеві культури». Заняття відвідали декан агробіологічного факультету Забалуєв В.О., науково-педагогічні працівники кафедри овочівництва та завідувачі лабораторіями кафедр факультету.
Метою заняття було ознайомлення студентів з особливостями росту і будови коренеплодів родини Селерові та Лободові й методикою визначення їх основних сортових ознак та смакової оцінки. Студенти вивчили біологічні особливості коренеплодів, будову коренеплодів. За свіжими зразками коренеплодів студенти визначали основні сортові ознаки коренеплодів родини Селерові, а саме: моркви, петрушки, селери, пастернаку.
Серед коренеплодів основною культурою в Україні є морква, як за поширенням, так і за значенням. Для культури розроблені сучасні технології вирощування для всіх напрямів маркетингу. Це технології вирощування моркви на пучкову продукцію, для зберігання, переробки (на соки, пюре), сушіння і заморожування. В кожній із них використовують сорт або гетерозисний гібрид, правильний вибір якого визначає успішність бізнесу.
На заняті студенти визначали за індивідуальним завданням основні сортові ознаки моркви, серед яких важливим є забарвлення, форма і довжина коренеплодів.
Сортове різноманіття моркви у світі дуже велике. Включає сорти різного забарвлення. Останнім часом в Україні з’являються сорти жовтої і навіть білої, фіолетової моркви. Студенти на занятті змогли переконатись, що головними у технології вирощування для культури є форма та довжина коренеплоду. З формою коренеплоду пов’язані скоростиглість, вимогливість до глибини орного шару, збирання врожаю, напрям споживання. На форму коренеплоду сильно впливають умови вирощування. На важких глинистих ґрунтах, які швидко ущільнюються, а також на погано оброблених з неглибоким орним шаром коренеплоди мають тенденцію до загострення і видовження.
Сорти моркви були представлені за трьома групами сортотипів: Конічна, Циліндрична і Овальна. Студенти ознайомились із сортотипами моркви, які формують довгі коренеплоди (20-25 см) – Флакке, Валерія, Берлікумер, для яких вирощування рекомендоване на грядах або гребенях, в добре підготовленому ґрунті, щоб отримати стандартні коренеплоди.
Сортові особливості петрушки, селери, пастернаку визначали за формою та розгалуженням коренеплодів. А завершили лабораторне заняття дегустацією, а саме визначенням смакової оцінки сортів моркви і пастернаку. Основними показниками при дегустації цих коренеплодів є зовнішній вигляд, смак, консистенція, забарвлення, соковитість, за якими й проводили дегустаційну оцінку за 9-и бальною шкалою.
Студенти на лабораторному занятті змогли переконатись про важливість застосування всіх елементів технології вирощування культур з родини Селерові, від яких залежать як морфологічні ознаки коренеплодів, так і їхні якісні та смакові показники.
Члени робочої групи кафедри та студенти високо оцінили заняття, яке повністю відповідало вимогам вищої школи.
І.О. Федосій,
в.о. завідувача кафедри овочівництва