Кафедра інженерії енергосистем

Напрямки наукових досліджень

Основні напрямки наукових досліджень кафедри: 

1. Чисельне моделювання процесів тепломасопереносу в теплоенергетичних установках і системах з використанням пакетів прикладних програм. Експериментальні дослідження процесів гідродинаміки і теплопереносу в енергетичних пристроях і системах з використанням експериментальних стендів і аеродинамічної труби відкритого типу.

2. Дослідження процесів акумулювання теплової енергії від електричних і поновлювальних джерел енергії з використанням фазоперехідних матеріалів, в тому числі з наповнювачами у вигляді наночастинок, в системі теплопостачання будівель.
3.  Розробка нових конструкцій кожухотрубних теплообмінників на базі компактних пучків труб малого діаметру для енергетичних об\'єктів промисловості, комунального господарства і АПК.
4.  Оптимізація систем енергопостачання будівель різного призначення з використанням поновлювальних джерел енергії – теплових насосів, сонячних колекторів і батарей, вітрогенераторів.
5.  Розробка нових систем підтримання мікроклімату на фермах з використання низькопотенціальної енергії навколишнього середовища.
 
Новітні акумулятори теплової енергії на основі фазоперехідних акумулюючих матеріалів з наночастинками металів
 
В наші дні, сучасний світ знову повертається до використання енергії поновлюваних джерел. Однак, яким би не був вид первинної енергії для її послідуючої трансформації та ефективного використання постала потреба у накопичувачах (акумуляторах) енергії різних видів, де вона може зберігатись тривалий час при незначних втратах. 
Специфіка даної роботи полягає у розробці нових акумулюючих матеріалів і конструкцій комбінованих накопичувачів теплової та/або електричної енергії трансформованої у теплову в масиві фазоперехідних органічних матеріалів (парафіну, глауберової солі тощо). Вибір останніх обумовлений тим, що порівняно з традиційним акумулюючим матеріалом – водою, парафін, наприклад, має більшу накопичувальну здатність, що у підсумку дозволяє зменшити габарити таких акумуляторів у 7-10 разів при однаковій тепловій потужності порівняно з традиційними. Введення наночастинок металів у сам акумулюючий матеріал під час його фазового переходу (плавлення) дозволяє збільшити на 15-18 % тривалість роботи таких теплоакумуляторів, що значно розширює сфери їх використання.
 
Модернізація системи мікроклімату у тваринницьких приміщеннях із використанням низькопотенційної енергії грунту 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook